Buy website traffic cheap

Door Andy Doornhein / Foto's Joris-Jan Bos

In het nieuwe theater in Rotterdam de Ferro Dome heersen tropische temperaturen. Programmaboekjes worden massaal ingezet om het lichaam enigszins wat verkoeling te geven. Dat het publiek straks getuige gaat zijn van een voorstelling waarbij de rillingen toch over de ruggen gaat lopen kunnen we nu nog niet weten.

Scapino Rotterdam bestaat zeventig jaar en dit vraagt om een jubileum voorstelling. Ed Wubbe’s vage herinneringen van scènes uit films van Fellini en David Lynch, een fragment van “In The Dutch Mountains” van de Nits en dierbare herinneringen aan zijn eerste bezoek  aan het circus zijn de basis elementen voor de voorstelling TING! Een choreografie creëren waar de drie elementen dans, popmuziek en circusacts samen gaan komen lijkt mij een nagenoeg onmogelijke opgave. Of Ed Wubbe, artistiek directeur, hierin geslaagd is zal ik over zo’n twee uur weten.

Ferro Dome
TING! wordt gespeeld in de Ferro Dome. Het Algemeen Dagblad schreef in januari 2016 “De Ferro Dome is mislukt: Evenementenhal van de baan” en kijk nu 15 september staat hier een compleet theater. Een theater wel speciaal gebouwd voor de voorstelling TING! De entree is een poort opgebouwd met zeecontainers en via een kleine wandeling kom je in de ontvangstruimte van het theater.  Ik mag zeggen dat vanaf de entree tot en met deze ruimte er al een speciale sfeer wordt ontwikkeld in mijn hoofd. Oude industriële architectuur gecombineerd met kleurrijke graffiti, je stapt middenin een fantasiewereld.  Op een groot scherm zijn de bijzondere foto’s te zien die Jan-Willem Bullée gemaakt heeft tijdens het hele creatieve procedé wat vooraf gegaan is aan de première van deze voorstelling.

TING foto Joris Jan Bos 1006Witte doeken
Het feitelijke theater bevindt zich in de oude gaskoepel.  Drie tribunes zijn geplaatst tegen over drie enorme witte wanden van doek. De rest van de ruimte is zwart en leeg en geeft mij het gevoel alsof we in een enorme circustent zitten. Maar wat doen die witte doeken daar nu toch?
Het openingsnummer is “Five FIngers”. Op de bekende sound van de Nits ontplooit er voor mijn ogen een schaduwspel van ongekende schoonheid. Ik schuif naar het puntje van mijn stoel en ik ben daar niet meer vanaf gekomen. Als “Five Fingers” afgelopen is fladderen de doeken naar beneden en zijn we getuige van uiterlijk van het toneel. En mijn voorgevoel was helemaal terecht, ik zit in het circus. Een ronde piste en achter aan de piste in de hoogte het orkest bestaande uit Henk Hofstede, Rob Kloet en Robert Jan Stips samen de Nits.

Liefhebbers
Ik heb ogen te kort om alles wat zich voor mijn ogen afspeelt te kunnen zien, te begrijpen en vooral te verwerken. TING! is meer dan een choreografie. TING! activeert zoveel zintuigen tegelijk. Moderne dans is mede door diverse televisie programma’s enorm populair geworden en heel belangrijk zeer toegankelijk voor een groot publiek. De combinatie met popmuziek en circusacts heeft mij meer dan serieus verrast.  De Nits spelen hun eigen repertoire en op één of andere manier lijken de nummers wel voorbestemd voor deze voorstelling. De implementatie van circusacts is een katalysator voor de kracht die deze voorstelling al van zichzelf heeft. Het is een verlengstuk van de dans of misschien juist het begin van een dans of de aanleiding. Ik kan het niet zeggen omdat werkelijk alles voor mijn ogen samensmelt tot één geheel. Als TING! een circusvoorstelling was geweest dan had er van begin tot het einde ieder vijf seconden een applaus geklonken.

Na de uitsmijter ”In the Dutch Mountains” davert een minuten lange staande ovatie door de Ferro Dome. Voor muziekliefhebbers is TING! een concert met een live gespeelde videoclip, Voor liefhebbers van moderne dans is TING! een walhalla van genot, voor circusliefhebbers is TING! een voorstelling waarbij acrobatiek en jongleren in een bijzondere setting een nieuwe dimensie krijgt en voor liefhebbers van deze drie elementen is TING! de avond van hun leven.

Jubileum
Ed Wubbe heeft met TING! een weergaloze voorstelling neergezet die het jubileum eer aan doet. Natuurlijk zou ik iedereen die aan TING! mee doet afzonderlijk willen bespreken, van de intense dans van Mischa van Leeuwen en Bonnie Doets, de adembenemende acrobatiek van Friedi Koning hangend aan haar haren in de lucht, de muziek van de Nits, de schitterende kostuums van Pamela Homoet, het licht, de zaalversterking en zo verder en zo verder. Maar ik sluit af met: Ga TING! bekijken en je zult niet teleurgesteld worden.

Een uur voor de voorstelling is er ook een inleiding, neem die zeker even mee en op vrijdag- en zaterdagavond is er na de voorstelling een ‘After Talk” kan je in gesprek met één van de dansers. Completer kan je avond toch dan echt niet meer zijn.

TING! speelt nog tot en met 9 oktober in de Ferro Dome in Rotterdam.
Voor meer informatie en tickets klik hier.
TING foto Joris Jan Bos 1007TING foto Joris Jan Bos 1001