Buy website traffic cheap


Door Amanda Hilhorst

De 26e editie van de Robeco Summernights in Het Koninklijk Concertgebouw loopt inmiddels bijna tegen zijn einde. Het is inmiddels een succesvolle zomerprogrammering waardoor steeds meer mensen hun weg naar het Concertgebouw weten te vinden. Dat was ook afgelopen woensdagavond goed te zien.

Een volledig gevulde grote zaal voor het Noord Nederlands Orkest onder bezielende leiding van Stefan Asbury. Op het programma staan, net als een maand hiervoor, diverse muziekstukken uit bekende films. Wel vertolkt door een ander orkest, andere stukken en een andere verteller. Vanavond praat Eric Corton het publiek bij over wat ze horen en hoe deze muziekstukken tot stand zijn gekomen. Het thema van vanavond is ‘Godfather meets Jack Sparrow’.

De avond wordt geopend met de ‘Ride of the Valkryies’ van Wagner. Bekend uit de film ‘Die Walküre’, maar nooit geschreven om als filmmuziek dienst te doen. Simpelweg omdat de film nog niet bestond toen Wagner deze muziek schreef en dat is niet alleen bij dit stuk het geval. ‘Adagio for Strings’ van Barber, dat later op de avond gespeeld wordt, stamt uit 1936 en wordt altijd gespeeld op een uitvaart van Amerikaanse presidenten. In 1986 wordt het toegevoegd aan de soundtrack van de film ‘Platoon’ van Oliver Stone. Vanaf dan staat het in vele hitlijsten en inmiddels zijn er diverse bewerkingen van dit stuk gemaakt, onder andere door Ferry Corsten en DJ Tiësto.

Muziek is in de filmindustrie steeds belangrijker geworden. Werd het in de tijd van de stomme films gebruikt om het geluid van de apparatuur te overstemmen, tegenwoordig hoort het bij de totaalbeleving en wordt er voor veel films een soundtrack geschreven. Vanavond horen we muziek van ‘The Godfather’, geschreven door Nino Rota zonder dat hij de film gezien had. Op basis van alleen de inhoud van de film schreef hij de bekende muziek en dat was een schot in de roos. We knallen de pauze in met de muziek van ‘Pirates of the Carribean’. Geschreven door Klaus Badelt, maar met de helpende hand van Hans Zimmer. Een andere bekende soundtrack is die van de trilogie ‘In de ban van de ring’. Uiteraard, de Lord of the Rings. Geschreven door Shore en alleen het horen van de muziek voert je terug naar deze trilogie.

De avond wordt afgesloten met muziek van de alom bekende componist John Williams. Type zijn naam in op youtube en je kent hoogstwaarschijnlijk alle muziek die hij geschreven heeft, maar zijn grote doorbraak en waarschijnlijk nog een van zijn bekendste, zo niet bekendste score is Star Wars. Een prachtige vertolking van het Orkest en enige beroering in de zaal als enkele stormtroopers, prinses Leia en Darth Vader de zaal binnenkomen. Gelukkig doen ze verder niet zoveel en kan het publiek ongestoord verder luisteren naar de muziek.
Een goede afwisseling in muziekstukken, het prachtige Noord Nederlands Orkest en de uitleg van Eric Corton leveren een evenwichtig en avondvullend programma op. Wat wijzer over de componisten en muziek die we net gehoord hebben en nog nagenietend van de prachtige muziek stroomt de grote zaal van Het Koninklijk Concertgebouw leeg. Voor de Summernights resteren nog slechts enkele avonden. Aanstaande zondag zal Janine Jansen de Summernights voor dit jaar afsluiten met de Vier Jaargetijden van Vivaldi. Daarna volgt er volgend jaar hopelijk een 27e editie.

Voor meer informatie over het concertgebouw of de programmering kunt u terecht op www.concertgebouw.nl

Lees ook:
Robeco Summer Nights at the Movies
Disney in Concert: klassiekers horen thuis in het Concertgebouw