Van 7 tot 10 juni 2018 vindt in de schitterende duinen van Bloemendaal Strand de 6e editie van het Surfana Festival plaats. Maarten Zwetsloot, een van de organisatoren van het festival, gaf afgelopen 9 mei alvast een voorproefje aan een klein groepje bloggers en verslaggevers. Op het programma stond een sup clinic bij Surfana surfschool Zandvoort, een bezoekje aan het festivalterrein en relaxen en eten aan het strand. Met het heerlijke weer een ideale afspiegeling van wat er in juni te wachten staat. It's time to choose the good life!

Surfana - It's a way of life
Het Surfana festival is ontstaan vanuit de liefde en passie van de organisatoren om de surfcultuur, die bestaat op de Surfana Surfscholen in Zandvoort en op Vlieland, groots uit te dragen. Die cultuur kenmerkt zich door het genieten van een combinatie van surf en sport activiteiten, een gezonde leefstijl en de natuur. Mensen sociaal verbinden is een van de doelen en dat gebeurd op het festival onder andere door muziek. Tijdens het festival zal een internationale line up op drie podia geprogrammeerd staan. Singer-songwriters, bands en DJ's als Sean Koch Trio, Espana Circo Este, Current Swell, Matthew Mole en EUT zullen de bezoekers laten swingen. Dat beloofd veel warme sounds, lekkere summerbeats en groovie songs.

Daarnaast zullen tijdens het festival tal van workshops en clinics te volgen zijn. Uiteraard kun je gaan golf-, wind- of kitesurfen. Echter staan onder andere ook yoga, dromen verklaren, hoop-dancing en creatief aan de slag met strandafval op het programma. Het groepje aanwezigen mocht vandaag al aan een sup clinic deelnemen. Samen met een instructeur mochten we ervaren hoe het is om jezelf in de deinende Noordzee staande te houden op een supboard. Het inplannen van deze clinic was voor Maarten Zwetsloot stiekem ook een stok achter de deur om zelf ook het water op te gaan. Het bleek echter al snel dat hij druk bezig is met de organisatie van een gaaf festival. Terwijl wij door de golven peddelen, staat hij te telefoneren, dingen te regelen en foto's van ons te nemen. Hij komt nauwelijks aan suppen toe, maar verteld enthousiast verder over de beweegredenen en organiastie van het festival. Naast muziek en clinics is er ook een uitgebreid kinderprogramma. Maarten geeft vandaag meerdere keren aan hoe leuk, fijn en tof het is dat je kinderen gewoon mee kunnen.

Zero Waste Festival
Naast cultuur en natuur staat duurzaamheid centraal. Het is de intentie om een volledig Zero Waste festival te creëren. Zo zal het veelal vegatarisch eten worden geserveerd op compesteerbare borden, worden er bekers met statiegeld ingezet bij de bar en zal het decor van het festival gemaakt worden van gerecycled hout. Het centraal stellen van duurzaamheid past ook goed binnen het concept van Kennermerduin-camping De Lakens, waar het festival plaats vindt. De camping wordt afgehuurd, zodat de bezoekers gedurende de vier festivaldagen kunnen blijven kamperen. Op dit moment viert een stel Duitsers nog vakantie op het festivalterrein, een natuurlijk stuk afgebakend duin van de camping. Ze vragen zich hardop af wat ons gezelschap hier aan het doen is, terwijl Zwetsloot zichtbaar inbeeldend verteld waar de drie stages, de foodtrucs en de kidszone zullen zijn. Ook al is er nog niets van dat alles te zien, zijn er ongeveer 20 in plaats van 2.500 chillende mensen op dit stuk van het terrein en mist de zwoele muziek; een intieme sfeer en heerlijke beachvibe zijn zeker al voelbaar. Deze plek lijkt de perfecte locatie om iedereen te insprireren met de Surfana Surfcultuur.

Kortom: Het was een fantastische actieve en ontspannende day at the beach en persoonlijk verheug ik me nu al op 8 juni. Dan zal zal ik opnieuw verslag doen van het festival voor Muziek- en Theaterparadijs. Hopelijk is het van 7 tot 10 juni weer heerlijk weer. Al ben ik er na vandaag van overtuigd dat mocht de zon missen, het Surfana Festival, op deze plek, met de geplande de workshops en swingende line-up zeker gaat zorgen voor de ideale summer feelgood.

Het Surfana Festival is van 7-10 juni 2018 op Camping de Lakens in Bloemendaal aan Zee. Voor tickets en een online voorproefje kijk je op www.surfanafestival.com .
Kun je niet zolang wachten of nieuwsgierig geworden naar suppen?

Kijk dan op www.surfzandvoort.nl en www.surfschoolvlieland.nl .