Google Analytics Alternative De stille kracht, als onderdeel van Couperus-trilogie, terug in Amsterdam

Toneelgroep Amsterdam heeft de afgelopen jaren drie romans van Louis Couperus op het toneel gezet. De complete trilogie - Kleine zielen, De dingen die voorbijgaan en De stille kracht - is dit seizoen in Amsterdam te zien. De reprise van De stille kracht vindt plaats van 9 t/m 22 december.

In zijn enscenering van De stille kracht stelt Ivo van Hove de botsing van twee culturen centraal. De ene is schijnbaar open, rationeel en bureaucratisch. De andere is verholen, magisch en mysterieus. De Westerling domineert en controleert, maar hij kan niet op tegen de stille kracht van het Oosten die onmerkbaar alles doordringt en een trage slijtage aanricht.
Dit wordt aan den lijve ervaren door Otto van Oudijck. Met daadkracht bestuurt hij zijn gewest op Java. Zijn leven staat volledig in dienst van zijn missie: welvaart brengen voor de bevolking. Het maakt hem blind en doof voor de noden van zijn familie. Ook heeft hij geen oog voor de plaatselijke cultuur en tradities. Een conflict met de lokale gezagsdragers roept krachten op waaraan de koloniaal zich vertilt. Langzaam verliest hij al zijn zekerheden en alles wat hem dierbaar is.