In 1982 debuteerde Arie Cupé in het liedjesprogramma 'Van Oklahoma tot Anatevka' en sindsdien heeft hij in vele voorstellingen acte de présence gegeven. De meeste recente voorstellingen waar Arie Cupé in te zien was waren “De Jantjes” en “Harrie let op de kleintjes” In de columns die Arie Cupé maandelijks voor ons zal schrijven, neemt hij je mee naar zijn rijke en persoonlijke theaterverleden.

Als je een béétje op de hoogte bent van onze Nederlandse theatergeschiedenis, is haar voornaam alleen al voldoende. Voor alle andere lezers: Jasperina heeft ook nog een achternaam, hoor: De Jong.
Ik moet 6 jaar zijn geweest toen ik haar voor het eerst hoorde. Ja, enkel hóórde. In het café van mijn ouders zat een single-tje van haar in de jukebox. Aan de ene kant van het plaatje stond ‘De Rosse Buurt’ en op de andere kant stond ‘Mevrouw de Bruin’, twee nummers van Guus Vleugel met muziek van Rudy van Houten en Ruud Bos, afkomstig uit programma’s van het befaamde Lurelei-Cabaret. Ik weet nog heel goed dat ik het voor het eerst hoorde. Die stem. Ik vond het meteen al heel mooi. Bij ons thuis waren er ook LP’s van Lurelei waarop Jasperina prominent te horen was en twee solo-LP’s van de televisieserie ‘Rust Noch Duur’, geschreven door Guus Vleugel en Joop Stokkermans.

En ineens zag ik haar voor het eerst. Begin jaren ’70 op televisie in ‘Eén van de Acht’, van Mies. Toen zág ik dus ineens de vrouw die bij die stem hoorde. Ook haar personality-programma’s uit die tijd, ‘De Jasperina Show’ en ‘Jasperina’s grote Egotrip’, heb ik op televisie gezien en kreeg ook daar de platen van. De liedjes uit deze twee show’s vond ik allemáál geweldig. En dat vind ik nog steeds. Guus Vleugel en Joop Stokkermans hebben toen juwelen van liedjes gemaakt. Dankzij de plaat, later op CD voor de eeuwigheid bewaard. In 1974, na ‘Jasperina’s Egotrip’ kwam er een breuk tussen Jasperina en Guus Vleugel. Joop Stokkermans bleef voor altijd de vaste componist voor Jasperina. Lennaert Nijgh nam de taak als haar tekstschrijver over. In 1977 kwam daar ook voorzichtig Ivo de Wijs bij. En vanaf 1980 schreef Ivo alles voor haar. Máár zover zijn we nog niet.

jasperina02

Want kijk, in 1975 zag ik Jasperina voor het eerst live op het toneel. Toen was ik dus 13. Amsterdam bestond toen 700 jaar. Naar aanleiding daarvan werd de musical ‘De Engel van Amsterdam’ ten tonele gevoerd met o.a. Lex Goudsmit, Leen Jongewaard, Mieke Bos en in de titelrol Jasperina. Zij kwam uit de nok van Carré, zittend op een wolk als de engel, die Amsterdam uit de problemen ging helpen. Fijne musical met lekkere liedjes. In het ballet zat Tonnie Dekker van wie ik op de lagere school dansles had gekregen. Het bleef niet bij die ene keer. Ik heb ‘de Engel’ zeker 6 keer gezien. De beroemde Amerikaanse choreograaf Michael Kidd had de dansen gemaakt. Michael werd bekend met zijn choreografie voor musicals op Broadway en musicalfilms als ‘Hello Dolly’ (met Barbra Streisand) en ‘Star’ (met Julie Andrews). De muziek van Joop Stokkermans was geweldig. En de teksten van Lennaert Nijgh maakten deze musical tot een zeer gewaardeerde.
Vanaf dat moment heb ik alles wat Jasperina op toneel deed gezien; solo-show’s, toneelstukken, de musical ‘Fien’ van Ivo en Joop. Op 23 december 1976 sprak ik Jasperina voor het eerst. Telefonisch. Voor mijn eigen showblaadje dat ik toen had, samen met mijn buurmeisje Ria: ‘Aria’s showkrant’, jawel! En daarom weet ik ook nog zo precies de datum. Ik kon het opzoeken. Een telefonisch interview waaraan Jasperina met veel aandacht en toewijding meewerkte. Ik denk dat ze het leuk vond omdat ik zo jong was, want ik heb later begrepen dat ze een vreselijke hekel heeft aan interviews. Ik was door het dolle heen natuurlijk. De hoorn van de telefoon was nog nooit zo héét geweest! Het is ook heel wat voor een 14-jarige die door dit soort artiesten zelf aan het toneel wilde.

In de pauze van haar solo-theatershow ‘Jozefien en Jasperien’ in 1977 mocht ik in Carré ‘achter’ komen en hebben we elkaar voor het eerst persoonlijk ontmoet. En dat gebeurde daarna nog heel vaak. Het is ook nu altijd heel gezellig als we elkaar zien, spreken of mailen.

jasperina01

In de tachtiger jaren ontwikkelde zoon Pelle Herfst zich als lichtontwerper. En zo ging ook de volgende generatie het vak in, achter de schermen. Ook één van haar kleindochters vond haar weg naar het theater: Julia Herfst. Julia speelde, dansde en zong oa in ‘Telkens Weer het dorp’ en ‘The Full Monty’. Met glans!

Máár terug naar oma: In 1998 werd de musical ‘Heerlijk duurt het langst’ voor het eerst opnieuw in de theaters gebracht. In de oerversie uit 1965 speelde Conny Stuart de vrouwelijke hoofdrol, in deze produktie werd de vrouwelijke hoofdrol om en om gespeeld door Jenny Arean en Jasperina de Jong. Dat was ontzettend leuk om na elkaar te zien. Dezelfde musical, dezelfde teksten, muziek, medespelers en twee compleet verschillende avonden. Jenny en Jasperina zijn beiden zó uniek dat ze allebei een heel eigen rol speelden. Dat was fascinerend om te zien. Dat kan alleen als je allebei zeer grote theaterpersoonlijkheden bent. Nou ja, en dát zijn ze ook natuurlijk. Allebei goed en allebei ‘eigen’.

In 2002 nam Jasperina afscheid van het theater met de musical ‘Dietrich’, waarin ook Doris Baaten speelde. Jasperina won er een John Kraaijkamp Musical Award voor. En dat was de afsluiting van een 42-jarige theatercarrière vól successen. Tegenwoordig woont de 80-jarige Jasperina in de Achterhoek en geniet van haar tuin. Ze lijkt veel en veel jonger. Een hele nuchtere vrouw die heus wel weet dat ze heel belangrijk is geweest in de geschiedenis van ons Nederlandse theater, maar daar niet meer zo mee bezig is. Helemaal niet meer. Ze weet dat ze heel erg goed was maar in 2002 eindigde het spelen en daarmee ook de hang naar het theater. Ze heeft me wel eens verteld dat het haarzelf ook best verbaasde, dat ze na 42 jaar altijd maar spelen het theater helemaal niet miste. Maar het bleek zo te zijn.

Nogmaals, gelukkig is er veel over op platen, CD’s, DVD’s, youtube etc. Als we willen kunnen we nog steeds van haar werk genieten, dat wel! En dat doe ik dan ook met grote regelmaat. En ik kan dat zéér aanraden. En nog steeds hoef je alléén maar haar voornaam in te toetsen bij Google en ze plopt meteen op: Jasperina!