Joepie, naar het theater in de kerstvakantie! Donderdag 3 januari 2019 bezochten we de voorstelling Eendje van Kim van Zeben in Theater Kikker in Utrecht. Een volle zaal en 55 minuten lang een heerlijke sfeer, want Eendje is warm, grappig voor jong en oud en beleeft een meeslepend avontuur. Ook heeft het een mooie en belangrijke boodschap: abnormaal zijn is cool en is een ander woord voor Vet Bijzonder.

Het avontuur van Eendje
Journalist Pia (Kim van Zeben) heeft haar eigen radioprogramma Pia op Pad. Tijdens de voorstelling maakt ze een live radioprogramma over een rare vogel. “Nee, ik ben geen rare vogel, ik ben een eend, nou ja dat denk ik”, zegt een pluizenbol met pretoogjes, een aandoenlijke glimlach en een snavel. Eend Dobber is om op te vreten en Kim van Zeben geeft de handpop ook nog een super schattig stemmetje. Dobber heeft een triest verleden en draagt dat net als iedereen in een koffertje met zich mee. In het geval van Dobber is het wel heel letterlijk, want we krijgen het eerste deel van zijn jeugd te zien in een mooi gemaakt minidecor: een koffer met riet en kroos. Zijn moeder en broertjes en zusjes schamen zich voor Eendje, want hij wil wonen in een huis en wil alles wat mensen ook willen. Dat is raar en hij wordt weggestuurd. Het eendje gaat helemaal in zijn eentje op zoek naar een nieuwe plek om te wonen.

Op zijn meeslepende avontuur komt hij andere poppenvriendjes tegen, zoals bijvoorbeeld Theo de Rioolrat en Johnny de rock-en-roll-Kat. Gaaf gemaakte poppen (door Marlyn Coetsier en Tamar Stalenhoef) die, door verschillende stemmetjes van Van Zeben en goed poppenspel, fantastisch en karaktervol tot leven komen. Daarnaast speelt Van Zeben nog twee andere typetjes: Henk de Bouwvakker en Juffrouw Burger van het Burgerloket. Het switchen tussen al deze rollen, tussen alle stemmetjes in dialoog en ondertussen het decor veranderen is een behoorlijke uitdaging om alleen uit te voeren. Dit wordt echter ontzettend knap en met klasse uitgevoerd door Van Zeben, waarvoor ze echt een spreekwoordelijke veer in der broek verdient. Daarbij wordt ze ondersteund door een op het oog simpel decor (maar met allemaal verborgen foefjes), lichtontwerp met sprekende effecten en geluid. Ook zijn er 7 liedjes die voor afwisseling zorgen. Van intiem tot humoristisch, van nieuwe teksten op het nummer België van Het Goede Doel, een oude klassieker: Daar bij de waterkant tot de nieuwe rioolhit: Lange Drol (en heel veel pis). Dat laatste doet het altijd goed bij kinderen en is stiekem voor de volwassen ook wel erg grappig. Ook de rest van de humor in de voorstelling is voor jong en oud.

Eendje: “Ik weet zeker dat ik tegenval. Ik val mijn hele leven al tegen.”
Het avontuur van Eendje heeft ook een diepere laag. Het gaat over jezelf durven zijn, zelfvertrouwen en authenticiteit. We leven in een samenleving waarin je hoofd boven het maaiveld uitsteken en anders zijn dan anderen ontzettend eenzaam kan zijn. En zo voelt Eendje zich. We proberen mensen in hokjes te stoppen en Eend past er (uiteraard) in geen. Of dit eerlijk is? Van Zeben brengt dit ieder geval in een warm en grappig verhaal aan de orde en bij de ultieme test of Eend normaal is, zit een meisje achter mij tot drie keer toe hard op te hopen: Druk op de deurbel! Druk op de deurbel! Druk op de deurbel! YES!!!

Kortom: Kim van Zeben heeft een belangrijk en mooi onderwerp fantastisch vertaald naar een warme, avontuurlijke en meeslepende familievoorstelling. De uitvoering is klasse. Van begin tot eind is Eendje een genot om naar te kijken en dat merk je aan het enthousiasme en het medeleven in de zaal. Een vreemde eend in de bijt zijn is cool! En dat gevoel weet deze voorstelling haarfijn over te brengen.

De voorstelling Eendje (6+) ging in oktober 2018 in première speelt nog tot en met april in verschillende theaters in Nederland.
Kijk voor meer informatie op www.kimvanzeben.nl  .