Maartje & Kine “Vibrato” een humoristische cursus psychoakoestiekMuziek maakt je vrolijk. Muziek maakt je droevig. Muziek kan je bang maken. Iedere dag worden we bewust, of onbewust, met dit fenomeen geconfronteerd. Zo kan muziek je aanzetten tot de aanschaf van een product of een dienst. De reclamewereld doet niet anders. Met de nieuwe voorstelling “Vibrato!” laten Maartje & Kine hun publiek dit live en aan den lijve ervaren en zullen er diverse aspecten van de effecten van muziek op de menselijke psyche voorbijkomen.

Wie zo gelukkig is geweest om al eerder naar een voorstelling van Maartje & Kine te gaan, zoals bijvoorbeeld “Vreemd Folk “ en “De Golberg Machine”, weet inmiddels dat in de voorstellingen van dit duo humor en muziek op een bijzondere wijze met elkaar gekoppeld worden. Zo ook in “Vibrato!”. Sketches vloeien naadloos over in toepasselijke liedjes of de liedjes ondersteunen de sketches. Ieder onderdeel versterkt het voorgaande of het aankomende. De sketches kunnen ook aangepast zijn aan de actualiteit, zoals de inzet van het liedje “Hallo allemaal” uit de populaire tv-serie “De Luizenmoeder”. Dit om uit te leggen hoe de emotie van een liedje veranderd als je die in een andere toonsoort gaat spelen. Briljant bedacht en uitgevoerd. Of de lievelingsliedjes van de schurken van onze wereld, zoals Maartje & Kine ze noemen, bijvoorbeeld Trump, Poetin, Mark Rutte en Thierry Baudet, waarvan het verhaal over Baudet best een triest is. Uiteraard met een enorme dosis humor als Maartje laat horen hoe het cassettebandje van de kleine Baudet na verloop van tijd klinkt. 

Maartje & Kine nemen geen blad voor de mond en zeggen wat ze op hun hart hebben zonder banaal of ordinair te worden. Sommige harde grappen zijn zo mooi ingepakt dat je later pas beseft hoe pittig ze zijn. Qua muzikaliteit staan de twee vrouwen hun mannetje. Van piano naar accordeon, van gitaar naar viool en van viool naar de basbalalaika ( ik zou Maartje hier wel eens wat bekende riffs op willen horen spelen ). Ieder instrument wordt moeiteloos ter hand genomen en bespeeld. De zang van de dames is voor de pauze even iets minder dan ik gewend ben, maar dat zal wel door de premièrestress komen, want na de pauze is het niveau weer helemaal terug en is de samenzang een genot voor het oor.

Interactie met het publiek is er vanaf het begin van de voorstelling. Als “het slachtoffer” niet meteen sterk meewerkt wordt dat door de dames, na een korte aarzeling, toch prachtig verwerkt in de voorstelling. Ook het enthousiasmeren van het publiek om diverse malen mee te zingen kost Maartje & Kine geen enkele moeite. En ik moet zeggen “Halleluja’ van Leonard Cohen is helemaal  niet zo slecht meegezongen door het publiek in theater de Veste.

“Vibrato!” is een garantie voor een fantastisch avondje uit. Hier en daar steek je er ook nog wat van op en ben je ook nog een paar keer lekker actief bezig met zingen. Kortom een aanrader.

Klik hier voor de speellijst.