One de Musical, voorstelling in de herkansing28 November 2021 ging de langverwachte voorstelling “ONE” in het volledig voor deze productie verbouwde theater in Aalsmeer in première. Een avond die bij producent Roel Pieters nog lang in zijn hoofd is blijven zitten. De recensies waren niet om naar huis te schrijven, een enkele uitzondering daar gelaten. De meningen van het publiek waren al net zo verdeeld. Ook wij hebben niet meer dan twee sterren uitgedeeld. Veel hebben ze na de première niet meer kunnen spelen want daar kwam weer een corona golf met de daarbij behorende maatregelen voor de entertainment industrie.

In de tussentijd is er wel gekeken naar alle kritieken en is onder andere Marc Forno aangetrokken als nieuwe regisseur. Forno is enthousiast aan de slag gegaan en heeft hier en daar een aantal kleine maar wel essentiële veranderingen doorgevoerd.

Op 11 februari was het dan zo ver en is stilletjes de voorstelling in de her-première gegaan. Als je als producent toch gewoon weer de pers ook welkom heet vind ik dat je daar ook gehoor aan moet geven. Met de desillusie van de première voorstelling nog op mijn netvlies gebrand zit ik weer klaar om mij toch te laten verrassen en de eerste verrassing kwam al snel.

One de musical foto Andy Doornhein 2245

De rol van Dr. North, de archeoloog die het verhaal begeleidt, wordt nu gespeeld door Danny de Nooy. Een zeer aangename verrassing mag ik wel zeggen. Ook is de rol aangepast en komt dr. North gedurende het verhaal vele malen terug als herinnering dat we nog steeds bezig zijn met haar ontdekkingsreis.  Was Dr. North in de eerste versie ( gespeeld door Peter Lusse ) een wat slungelig type. Dit karakter is nu wat serieuzer, maar wel met een dosis subtiele humor.

Het is nu een verademing dat er rust in de voorstelling is. Dan bedoel ik niet dat de voorstelling saai geworden is. Het tegendeel is eerder waar. Nog steeds gebeurt er veel in deze voorstelling, maar nu is het zo veel beter gedoseerd. In plaats van de hele zaal te gebruiken concentreert alles zich veel meer op het toneel. Dit komt het verhaal en de belevenis ervan ten goede.

One de musical foto Andy Doornhein 2325

Was ik bij de première na verloop van tijd de hele verhaallijn kwijt, nu  word ik het verhaal met de minuut dieper ingezogen. De opbouw is zo veel duidelijker en ik mag zeggen dat er regelmatig verschillende emoties worden opgewekt. Ik ga verder niet in op de zangkwaliteiten van de hoofdrolspelers, die zijn gewoon goed. Helaas is, vanwege de maatregelen,  de zaal niet vol en dit komt de akoestiek niet ten goede. Regelmatig is de balans tussen het orkest en de zang, vooral bij de ensemble stukken, niet helemaal op het juiste niveau, waardoor de verstaanbaarheid iets aangetast wordt.

One de musical foto Andy Doornhein 2928

Roel Pieters zijn droom is nu  op niveau gekomen. De voorstelling kan gaan groeien en heeft absoluut de potentie om een groot succes te worden. Marc Forno zal hier en daar nog wat schaafwerk mogen uitvoeren, maar de nieuwe versie is al een zeer aangename verbetering.

Dat een producent niet doof en blind is voor kritieken, of hij ze nu terecht vindt of niet, dwingt alleen maar respect af. Roel Pieters en zijn team hebben in ieder geval de ogen en oren nergens voor gesloten. ONE de Musical is nu een voorstelling die betovert en verwondert en ja dat einde,  snik.

Voor tickets klik hier

Gezien 12 februari 2022 LED-Box theater in Studio's Aalsmeer.
 

Recensie One de Musical een familie spektakel voorstelling