Tekst en beeld Andy Doornhein

Daar sta je dan, pas 20 jaar oud en nu al bezig met je zevende theatervoorstelling. Ik kijk hoe Laura Bakker aan het werk is tijdens één van de repetities voor de voorstelling “De volmaakte man” die zaterdag 17 september in het Polanentheater te Amsterdam in première zal gaan. De oefenruimte op het NDSM terrein is van geen enkele luxe voorzien en toiletpapier nemen ze voor de zekerheid maar zelf mee. Maar de werkvloer is precies groot genoeg en de geluidsinstallatie doet zijn werk meer dan goed. En bij deze mensen gaat het toch maar om één ding, samen een mooie voorstelling maken.

Opwarmen
Voordat de repetitie gaat beginnen doet Bakker eerst even wat warming-up oefeningen. Hierbij wordt het concentratieniveau even goed opgepept en ondanks dat er ook flink gelachen wordt, zie je bij iedere oefening de chemie tussen de acteurs, actrices en regisseur beetje bij beetje sterker worden. Echter, de oefening waarbij uit een vrijeloop binnen vijf seconden een menselijke H gevormd moet worden blijkt toch moeilijker dan gedacht. Bij deze oefening wordt inzicht, gevoel en samenwerken goed geactiveerd. Als de oefenrondes afgerond zijn en de tweede theatertechnicus ook aanwezig is opent Laura Bakker haar tas want ze heeft voor iedereen voor deze repetitie en natuurlijk de voorstelling een wit T-shirt gekocht. Heerlijk is dit, waarom moeilijk doen als het zo ook kan.

Repetitie
Tijdens de repetitie krijg ik een deel te zien van de opening en introductie van het toneelstuk. En zelfs al in dit korte stukje kan Bakker me laten ervaren hoe de opzet van de voorstelling straks is. Verschillende theaterdisciplines weet ze te combineren om zo het publiek geen seconde de kans te geven om zich te gaan vervelen. Zoals ze zelf zegt: “mensen zijn zo gewend geraakt aan de snelheid en diversiteit van wat er allemaal te zien en te horen is op het internet. Dat pas ik ook toe in mijn voorstelling. Video, muziek, dans en spel worden ingezet om de aandacht van de kijker vast te blijven houden”. In “De volmaakte man” is er veel interactie met het publiek en dat houdt de toeschouwer altijd wakker.

Anderhalf uur kijken naar een repetitie zegt natuurlijk nog niets over de voorstelling, maar wat me wel een goed gevoel geeft, is dat er weer jonge mensen hun nek durven uit te steken om zelf een voorstelling te gaan maken. Dat “De volmaakte man” de energie bevat van een mooie groep nieuwe theatermakers, sommige al afgestudeerd of juist net beginnend aan een opleiding, en allemaal met maar één ding voor ogen, spelen voor een zaal met publiek. Nog een klein weekje repeteren en dan mag iedereen komen kijken naar de nieuwe voorstelling van Laura Bakker en mijn gevoel zegt dat het een mooie voorstelling gaat worden. 
En bestaat de volmaakte man, vrouw, regisseur? We gaan het meemaken van 17 september in het Polanentheater in Amsterdam.

HILP producties heeft een Facebook pagina waar ook een aantal acteurs en actrices zich voorstellen.
Tickets voor de voorstelling kan je hier bestellen.