Door Kim Kim Spapens / Foto's David Heukers 

Harrie Vermeulen is inmiddels een bekend fenomeen in de Nederlandse theaters en ook dit seizoen heeft hij weer de lachers op zijn hand. Dit keer past Harrie een avondje op de tweeling van vrienden, maar dat is natuurlijk gedoemd te mislukken. Harrie let op de kleintjes is een theaterstuk vol komische wendingen en hilarische misverstanden en is op 14 november in Gouda in première gegaan.

Jon van Eerd creëerde dit personage een aantal jaren geleden en blijkt er nog steeds inspiratie uit te kunnen putten, want seizoen na seizoen staat hij weer op de planken als Harrie Vermeulen in een stuk waar hij zelf het script voor schrijft. Het script voor Harrie let op de kleintjes is origineel en bevat veel humor. Toch wordt het hardst gelachen op momenten dat er hysterisch en onverstaanbaar schreeuwend over het podium wordt gerend.

Als het gaat om mimiek en gestiek is Van Eerd de beste. Hoewel Harrie Vermeulen een karikatuur is, weet Van Eerd hem geloofwaardig neer te zetten. In al zijn hysterie is Margo Dames in de rol van Harries vrouw een rustpunt in de voorstelling. De rationaliteit van haar personage levert een groot contrast op met de ondoordachte handelingen van haar man. Arie Cupé speelt Sam, de domme en wat slome vriend van Harrie. Hoewel Sam belangrijk is voor het plot, lijkt hij volledig in dienst te staan van de rest van de personages. Het personage vertoont, behalve de dommigheid, maar weinig karakter. Hetzelfde geldt voor Zjon Smaal als inspecteur en April van Amelsvoort als het nichtje van Harrie. Hun karakters zijn vooral bedoeld om de hilariteit van de idiote acties van Harrie Vermeulen te versterken.

De kracht van het stuk ligt in het tempo waarmee gespeeld wordt en de energie die van de acteurs afstraalt. Jammer genoeg zakt het tempo tegen het einde van de voorstelling wat in en het spetterende einde waar je op dat moment naar verlangt, blijft minutenlang uit. Dit is erg jammer, want het doet de opgebouwde spanningsboog teniet. Desondanks staat Harrie let op de kleintjes garant voor een gezellige avond uit waarop ook de buikspieren even flink getraind kunnen worden.