In het weekend dat een grote bedrijfsovername van Unilever door Kraft Heinz wordt afgeketst gaat de voorstelling ‘Nieuw Geld “ in de Stadschouwburg van Haarlem in première.

“Nieuw Geld “gaat over de durfkapitalist Jan (gespeeld door Victor Löw ) die zijn dag met maar één ding vult, speculeren met kapitalen. Hij schuwt daar geen enkele methode voor en als het moet gaat hij over lijken. Zijn vrouw Karin (Vera Mann) is ooit voor de krachtige, interessante man Jan gevallen maar leidt nu een leeg en vrij eenzaam bestaan. Aandacht van haar man is er al jaren niet meer bij. Dan hebben we daar Henk (Peter van Bokhorst ), ex-geliefde van Karin, werkgever van Karin en goede vriend van Jan. Jan staat bij Henk nog in het krijt omdat Henkervoor gezorgd heeft dat Jan 17 jaar geleden niet in de gevangenis is beland vanwege oplichting van vele investeerders. Jan heeft ook een personal assistent Amed ( Ruben de Goede ) die Jan met raad en daad bestaat en steeds meer autorisatie krijgt om ook zaken af te handelden. Amed is mohammedaan en zijn geloof is heilig voor hem.

De voorstelling speelt zich in de witte design woonkamer van het echtpaar Jan en Karin. Het eerste moment van de voorstelling krijgt direct een verrassende wending. Het publiek wordt meteen als het ware een onderdeel van de uitvoering. Wij zijn de, door Karin uitgenodigde, visite bij hun thuis. Hierdoor ontstaat er een extra dialooglaag. Er kan nu makkelijk ook even tegen de visite aangekletst worden. Met een voorstelling die een uur en drie kwartier duurt, zonder een pauze, is deze betrokkenheid zeer aangenaam.

Het is geen voorstelling waar je even lekker bij weg kan dromen.De loop van het verhaal wijzigt zich met iedere ontstane situatie en telkens als je denkt; we gaan een bepaalde kant op, komen er weer nieuwe feiten op tafel en krijgt het verhaal weer een andere wending.

Victor Löw, wat mij betreft toch één van de beste acteurs van Nederland, speelt Jan op een zo’n natuurlijke manier, dat ik al snel een behoorlijke bloedhekel aan zijn praatjes en foute grappen begin te krijgen. Die permanente lach op zijn gezicht en de totale desinteresse in ieder sociaal gevolg van zijn handelen hoe sterk kan iemand dit overbrengen? Victor Löw dus, hij doet dit heel sterk.

Vera Mann laat Karin langzaam veranderen van het vrouwtje wat al blij is met een beetje aandacht van haar man naar een vrouw die eindelijk gaat kiezen voor wat ze nu werkelijk is. Haar driftaanval op het moment dat haar kat Poekie door Jan bij de dierenarts is ingeslapen ging werkelijk door merg en been. De combinatie Vera Mann en Victor Löw is een perfecte keuze, hun speltype versterkt en verzwakt elkaar zodat het geheel mooi in evenwicht blijft.

Peter van Bokhorst laat Henk steeds verder het financiële graf ingaan. Met zijn bedeesde spel krijg je snel sympathie voor hem, maar je zou ook wel willen uitschreeuwen; laat je niet naaien man! Als Henk uiteindelijk gebroken is en in huilen uitbarst wil je de man troosten.

Het spel van Ruben de Goede als de moslim PA Amed is van een verborgen klasse. Hij is door zijn rol niet heel erg dominant aanwezig maar éénmaal op het toneel trekt hij bij mij toch alle aandacht naar zich toe. Hij laat zijn karakter zeer diverse vormen aannemen van de volgzame PA van Jan, naar de overtuigd moslim gelovige, die zijn leven indeelt naar de leer van Mohammed.

Script schrijvers Charles Den Tex en Peter de Baan hebben met “Nieuw Geld “ een voorstelling geschreven die een kijkje geeft in de wereld van het grote geld verdienen maar ook laat zien dat er meer in het leven is dan zakelijke gewin. Emoties die van verschillende kanten af uiteindelijk samen komen tot een verrassend plot. En als de natuur toeslaat in plaats van de markt, blijken er ineens hele andere regels het leven te gaan bepalen.

Vera Mann zingt tot twee maal toe een liedje in deze voorstelling. Is dit een statement dat een musicalster ook heel goed kan acteren? Of is het gewoon een leuke bijkomstigheid dat een hele goede actrice ook nog eens heel mooi kan zingen?

“Nieuw Geld” speelt nog tot en met 23 mei 2017
Klik hier voor de speellijst.