Een gunstige stand van de sterren, laten we het daarop houden. Plien van Bennekom en Bianca Krijgsman hadden al jaren de wens om iets samen te doen met Bas Hoeflaak en Peter van de Witte, de mannen van Droog Brood. Maar steeds zat de tijd hen in de weg. Of de mannen van Droog Brood hadden iets voor de dames geschreven, maar konden dat materiaal net zo goed voor zichzelf gebruiken. Totdat alle Goden het viertal plotseling goedgezind waren, het DeLaMar een gat in de programmering had en beide duo's verzopen in ruimte en tijd. Toen kon het wel. Samen iets doen. En na lang wikken en wegen viel de keus op 'Slippers', ook wel bestempeld als de eerste grote theaterhit van de Britse toneelschrijver Alan Ayckbourn. Afgelopen week begon het viertal met de repetities onder leiding van regisseur Gijs de Lange. Dinsdag 28 februari mocht de pers alvast een eerste blik in de keuken werpen.

Het verhaal van Slippers gaat over Ginny (Bianca Krijgsman), die met haar vriendje Greg (Peter van de Witte) in een flatje in Londen woont. Ginny heeft stiekem een verhouding met haar baas (Bas Hoeflaak), maar wil daarmee stoppen. Tegelijkertijd vindt Greg een paar slippers onder het bed én ontdekt hij een briefje met een onbekend adres erop. Ginny verzint haastig dat de slippers van een vriendin zijn en dat het om een adres van haar ouders gaat. Greg is verheugd; hij bedenkt het plan om, achter Ginny’s rug om, bij haar ouders om haar hand te gaan vragen. Wat volgt, is een ontmoeting die tot allerlei hilarische misverstanden leidt… 

Gijs de Lange noemt Alan Ayckbourn 'de Bach van de komedie'. "Zijn stukken zitten op een bijna wiskundige manier in elkaar. Ayckbourn denkt lang na over het verloop van alle plots. Zodra hij daaruit is, zet hij het stuk binnen een paar dagen op papier. Soms begrijp je niet waarom een zin op een bepaalde manier moet worden uitgesproken, maar als je het stuk later speelt, vallen allerlei puzzelstukjes op hun plaats. Daarom moet je voorzichtig zijn met schrappen, vertelt De Lange. Hij werkte al eerder met Plien en Bianca en met het duo Droog Brood. "Plien en Bianca en Bas en Peter zijn comedians. Ze hebben kennis van komedies, spelen op de lach en weten wat er in een zaal aan de hand is. Daar hebben ze een antenne voor. Acteurs zijn veel eerder geneigd om te gaan psychologiseren, hun personage uit te leggen. In 'Slippers' wil ik dat zoveel mogelijk voorkomen. Ondanks het feit dat Gijs de Lange al veel vaker met het Ayckbourn-bijltje heeft gehakt, is het voor hem nog geen gesneden koek. "Dat zijn vaak je mooiste producties: die voorstellingen waar je 'm een beetje voor knijpt, 's nachts van wakker ligt. Als ik de nacht voor de première goed geslapen heb, is de voorstelling goed, maar als ik niet zo goed geslapen heb, is ie altijd beter."

Het duo Droog Brood bestond eigenlijk al niet meer. Maar nu staan de heren Hoeflaak en Van de Witte toch weer samen op de planken. Dat het niet met eigen materiaal is, vinden ze niet erg. Het spelen van 'Slippers' zien de heren als een uitdaging. "Vind je dat eigenlijk wel leuk, weer op de planken staan met mij?" vraagt Hoeflaak aan zijn jarenlang trouwe bondgenoot. "Dat weet ik nog niet," schetst Van de Witte de situatie. Of hun hernieuwde samenwerking een succes wordt, is dus nog even de vraag. 

Vanaf 13 april zullen de try-outs te zien zijn in het DeLaMar Theater in Amsterdam. De grote première vindt een week later plaats, op 20 april Voor kaarten en voor meer informatie kunt u kijken op www.delamar.nl