Gare de Lyon

25 jaar speelden Bartho Braat en Jette van der Meij samen in Goede Tijden Slechte Tijden. Na 25 jaar was het voor Braat genoeg geweest en hield hij er mee op. Voor dit bijzondere toneelstuk zochten Braat en Van der Meij elkaar weer op en zijn ze samen te zien in het toneelstuk Gare de Lyon.

Het verhaal begint in 1942 en vertelt het verhaal over twee Parijse geliefden, Gerard en Rachel. Op het Gare de Lyon in Parijs nemen de twee afscheid van elkaar, omdat het voor Rachel als Jodin beter is te vluchten uit Parijs. Om elkaar na de oorlog weer terug te zien spreken ze iedere eerste dinsdag van elk kwartaal om 12.00 uur af op Gare de Lyon om daar weer naar elkaar uit te kijken. Rachel stapt op de trein naar Marseille om vanuit daar met de boot verder te reizen naar Marokko. Daar komt ze echter niet aan omdat ze onderweg bij een oude vrouw met haar dochter intrekt die ze vertrouwt. Voor Gerard is het de taak om in Parijs te blijven en zich aan te sluiten bij het verzet. Pas 30 jaar later zien de twee elkaar weer terug en vertellen zij elkaar hun levensverhalen. Het verhaal wordt niet chronologisch verteld, maar er wordt in de tijd heen en weer gesprongen. Naast hun rollen als Rachel en Gerard spelen de Braat en Van der Meij ook nog enkele andere personages.

Het decor in het toneelstuk is eenvoudig. De zwart-wit achtergrondbeelden  op groot scherm, ondersteunen de voorstelling erg goed en zorgt ervoor dat het publiek wordt meegenomen in het confronterende verhaal. waarbij het van begin tot eind indrukwekkend stil is in de zaal. Het verhaal van Gare de Lyon wordt afgewisseld door zes live gezongen liederen in onder meer de Engelse en Franse taal. Hoewel het een verhaal is dat zich in de Tweede Wereldoorlog afspeelt, is het nog steeds erg actueel. Zoals het verhaal van Rachel, die een leven als dat van een vluchteling laat zien.

Voor wie het mooie verhaal vol pijn, liefde, gemis en oorlog wil zien, kan daarvoor t/m 10 mei terecht in verschillende theaters.Meer informatie en de speellijst is te vinden op: www.gardelyon.nl