1609, Staakt het vuren

Al vijfentwintig jaar maakt theatergroep Aluin helder en concreet theater, zoals ze zelf zeggen. In theaters, op scholen en op diverse andere locaties spelen ze het klassieke repertoire van de Griekse oudheid tot Shakespeare. Maar ook eigen producties zoals 1609 Staakt het vuren.

'1609 Staakt het vuren' gaat over de helden van de opstand tegen Spanje. Legerleider Maurits en staatsman Johan van Oldenbarnevelt. In 1609 is het vrede. Of eigenlijk is het een wapenstilstand. En dat is natuurlijk niet het meest sexy onderwerp voor een voorstelling. Maar voor een land dat z’n identiteit uit een dappere opstand haalt is vrede een veel te grote opgave. De rust op het slagveld is het startsein voor grote onrust binnen de muren van de kersverse Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden, zowel in de kerk als in de regering. De strijd om de macht tussen de hoofdrolspelers Maurits en Oldenbarnevelt wordt steeds bitterder en alle middelen worden ingezet om elkaar onderuit te halen

Vanmiddag ben ik aanwezig bij één van de repetities van deze nieuwe voorstelling van theatergroep Aluin en ik heb de mooiste, leukste geschiedenisles van mijn leven gehad. Het decor is nog niet helemaal af en er wordt gerepeteerd met slechts een fractie van de kostuums die straks gebruikt gaan worden. Kostuums die zijn ontworpen door Anouk van Schie.

Maar ondanks dat de voorstelling nog niet compleet is heb ik met meer dan volle aandacht genoten van wat er nu al klaar is en heb mij een goed beeld kunnen vormen van hoe straks de voorstelling er in het theater uit zal gaan zien.

Voor het publiek dat de eerste voorstelling niet heeft gezien, wordt er een korte terugblik gegeven op de gebeurtenissen. Hier komt meteen de stijl van de voorstelling naar boven. Het gaat snel, zit vol met humor en bevat prachtige teksten, geschreven door Erik Snel. De hoofdrolspelers zijn voorgesteld en de geschiedenis kan zich gaan openbaren.

Er zijn meer dan vijftien rollen en op het toneel staan vijf mensen dus het is schakelen geblazen. En dat schakelen moet soms in een fractie van een seconde. Als je bij een repetitie dat al zo geloofwaardig kan uitvoeren belooft dat wat voor de uiteindelijke uitvoering.

Het spel is krachtig en vooral de snelheid bevalt me erg goed. De voorstelling wordt gespeeld zonder pauze en dat is een hele goede keuze. Ondanks de lengte van het stuk, ruim anderhalf uur, vliegt de tijd letterlijk en figuurlijk voorbij. Een pauze zo dit wat mij betreft ontzettend hebben verstoort. Vanaf het begin zat ik volledig in het verhaal en mijn aandacht is geen moment verslapt.

Hier onder staan een aantal scènes uit de voorstelling, een voorstelling die geschikt is om met het hele gezin naar toe te gaan. ( 12+ )

Deze tweede voorstelling is er één uit de reeks “De Vaderlandse Oorlog” van Erik Snel. Het laatste deel zal in 2018 gaan spelen en heet “1619 Maak het kort”

1609 Staakt het vuren is vanaf 21 december aanstaande te zien in theater Kikker in Utrecht. Kijk voor speeldata en kaarten hier.