Romanschrijver en journalist Nina Polak debuteert in het theater met Een vrouw blijft thuis, speciaal geschreven voor actrices Ariane Schluter (Lucia de B., De Matchmaker, People, Places & Things) en Sophie van Winden (Klem, Leef!, en Tirza). Zij spelen een weduwe en haar stiefdochter, een familieband die - op een hoop clichés na – tot op heden maar weinig is onderzocht. Een vrouw blijft thuis gaat in première op zaterdag 8 mei in Theater Bellevue.

Daantje, kunstenaar met een ziekelijke angst voor middelmatigheid, doet een beroep op haar stiefmoeder Stien, een bekend psychotherapeut die voor de kost kijkt naar de pijn van anderen. De man van hun beider levens is dood. Zijn geliefde oude Volvo is onderwerp van hun ontmoeting. Ondanks hun goede band navigeren de twee rond een generatiekloof en nemen elkaar de maat over liefde, seks, autonomie, ambitie én de man die respectievelijk hun vader en geliefde was. Hoe ga je om met pijn? Maak je er kunst van, of laat je je ervoor behandelen?

Nina Polak schreef twee romans We zullen niet te pletter slaan (2014 Prometheus) en Gebrek is een groot woord (2018 Prometheus) en werd hiermee genomineerd voor de Anton Wachterprijs, de Opzij-literatuurprijs. Ook ontving zij het Charlotte Köhler-stipendium en de BNG-literatuurprijs. Zij schrijft kritieken, essays, reportages en interviews voor De Groene Amsterdammer en De Gids en is redacteur bij De Correspondent. Daar schrijf ze over populaire cultuur, moderne liefde en momenteel veel over psychiatrie en de samenleving – met als belangrijkste vraag: hoe lijdt de moderne mens.

Ada Ozdogan viel als regisseuse op met haar eerste creaties bij Theatergroep Rast Dubbelgangers en De Rode Klauw. “De razend intelligente regie geeft de tekst in Dubbelgangers vleugels.” – Theaterkrant.nl. Ozdogans regies kenmerken zich door absurdisme. “Ze is de Nederlandse, absurdistische Tarantino van het theater.” zei theatermaker en generatiegenoot Babette Engels van Studio Danish Blue over haar. Ozdogan regisseerde bij Theater Bellevue de voorstelling MIJN met tekst van de jonge toneelschrijver Koen Caris.

Actrice Ariane Schluter schittert zowel op het toneel, TV series, als op het witte doek. Haar toneelrollen bij het Nationale Theater, Orkater, Het Toneel Speelt en Toneelgroep Oostpool brachten haar de Theo Mann-Bouwmeesterring, een nominatie voor de Columbina voor beste vrouwelijk bijrol (in People, Places & Things 2019) en de Theo d’Or voor de Beste Vrouwelijk Hoofdrol (in 2003 en 2004). Zij speelde recent in films als Instinct (regie Halina Reijn), Lucia de B. (regie Paula van der Oest) en De Matchmaker (regie Jeroen Houben). Ook voor haar filmrollen werd zijn gelauwerd met prijzen zoals een Gouden Kalf voor beste actrice TV drama de Prijs voor Beste Actrice op het Milaan International Film Festival.

Actrice Sophie van Winden speelde theaterrollen bij het Noord Nederlands Toneel en het Nationale Theater. Hier speelde zij onder meer in Tirza en Faust I & II. Op televisie was zijn te zien in de dramaserie Overspel, De Ontmaskering van de Vastgoedfraude en Klem. Ook speelde zij de rol van Tanja Nijmeijer in de VPRO serie Eileen. Op het witte doek was zij te zien in Leef!, waarvoor zij een Gouden Kalf voor Beste Vrouwelijke Bijrol ontving. Ook was zij te zien in Happy End van Frans Weisz.

Bellevue Lunchtheater, het ‘toneelschrijfhuis’ van Theater Bellevue ontwikkelt en presenteert al ruim 30 jaar nieuw Nederlandstalig toneelrepertoire. Theater Bellevue zoekt naar de autonome denk- en verbeeldingskracht van nieuw schrijftalent. Vele auteurs schreven voor het Bellevue Lunchtheater, zoals Nasrdin Dchar, Maria Goos, Magne van de Berg, Hannah van Wieringen, Rik van den Bos, Robert Alberdingk Thijm, Dilan Yurdakul en Dunya Khayame.

Première za 8 mei 2021 Theater Bellevue, Amsterdam
Speelperiode di 4 t/m vr 7 mei try-outs,
do 11 t/m za 15 mei,
di 18 t/m za 22 mei, Theater Bellevue
Tournee di 14 sep t/m za 30 okt 2021
Info en tickets www.theaterbellevue.nl/eenvrouwblijftthuis 

tekst Nina Polak
spel Ariane Schluter, Sophie van Winden
regie Ada Azdogan
scenografie Miek Uittenhout
externe begeleider Lot Vekemans
productie Theater Bellevue.
fotografie voorpubliciteitsbeeld Sanja Marušić