Pilotvoorstelling speelt deze zomer op bijzondere buitenlocatie in Amsterdam

Eric Corton debuteert deze zomer als scriptschrijver. Voor productiehuis Solo Stories schrijft hij de monoloog VLUCHT, over een man wiens doodgewone leefomgeving langzaam maar zeker steeds gevaarlijker wordt, waardoor hij uiteindelijk niet anders kan dan met zijn gezin te vluchten. Corton zal ook als acteur in VLUCHT te zien zijn.

VLUCHT wordt van 21 tot en met 31 juli opgevoerd op een braakliggend terrein naast Tuin van Bret in Amsterdam Sloterdijk, het eerste circulaire en ambachtelijke bedrijventerrein van Nederland. Stichting Vluchteling zorgt met VR-brillen en een foto-expositie voor bijzondere randprogrammering. Per avond kunnen maximaal 60 bezoekers de voorstelling bijwonen. Kaarten zijn verkrijgbaar via solostories.nl.
Op de locatie worden de adviezen van het RIVM aangaande de coronamaatregelen opgevolgd. Hierbij wordt uitgegaan van de op stedelijk en landelijk niveau geldende coronamaatregelen.

VLUCHT is, net als het gebied waar het zich afspeelt, nog in ontwikkeling en wordt hier gebracht als leesvoorstelling. Tijdens de voorstellingenreeks wordt nog aan de productie geschaafd.
Solo Stories is voornemens VLUCHT in 2022 op andere locaties in Nederland te spelen.

Eric Corton: “Toen Solo Stories bij mij kwam met de vraag of ik eens na wilde denken over het schrijven van een toneeltekst met de wens om inzicht te geven in het hoofd, hart en leven van iemand die moet vluchten, hoefde ik daar niet lang over na te denken. Tijdens mijn 15-jarig ambassadeurschap van het Nederlandse Rode Kruis heb ik veel tijd doorgebracht in vluchtelingenkampen. Geïnspireerd door alle gesprekken die ik in die jaren heb gevoerd en met alle verdriet, woede, onbegrip, gelatenheid, moedeloosheid maar zeker ook met alle altijd aanwezige hoop die ik overal tegenkwam, heb ik een tekst geschreven. Een toneelscript dat al die gevoelens heel dichtbij laat komen omdat het gaat over iemand van ons. Over een veranderende maatschappij zoals wij die kennen in een nabije of verre toekomst, waarin de hoofdpersoon niet verder kan en wil leven en het moeilijkste besluit van zijn leven moet nemen.”

Regisseur Benno Hoogveld: “We waren al 3 jaar met VLUCHT bezig en zouden de voorstelling eigenlijk afgelopen voorjaar in de theaters spelen. Door corona is dat weliswaar niet gelukt, maar ik ben blij waar het omdenken ons gebracht heeft. VLUCHT past geweldig in de buitenlucht, op die open vlakte tussen de treinsporen, waar de skyline van Sloterdijk het decor is. Ik kijk er naar uit het publiek straks mee te nemen in de ontwikkeling van zowel VLUCHT als dit gebied.”

VLUCHT in Amsterdam Sloterdijk wordt geproduceerd door Solo Stories i.s.m. Niels van Doormalen en mede mogelijk gemaakt door UPtown Sloterdijk, Urban Resort, Gemeente Amsterdam, APF International BV, District West, BNG Cultuurfonds, vfonds, Lira Fonds, Gravin van Bylandt Stichting, Moyee Coffee en Stichting Vluchteling.

Over de voorstelling
Wat doe je wanneer jij en je gezin onder constant groeiende dreiging leven? Als alles waar je van houdt je stukje bij beetje wordt afgenomen? En als je uiteindelijk je leven niet meer zeker bent?

Max leidt een gewoon bestaan met zijn vrouw en twee kinderen. Hij is docent Nederlands en heeft een grote liefde voor literatuur en geschiedenis. Een enorm rechtvaardigheidsgevoel. En een mening. Dan verandert zijn leefwereld. Steeds meer dingen worden verboden. Meningen worden gevaarlijk. Max wordt ontslagen, bedreigd en opgepakt. Vrijgelaten en wéér opgepakt.
Max neemt het moeilijkste besluit van zijn leven: hij vlucht. Naar een onbekende toekomst.

Over Solo Stories
Solo Stories is het enige productiehuis van Nederland dat zich uitsluitend richt op het maken van monologen: voorstellingen gespeeld door één acteur of actrice. De voorstellingen, zoals in het verleden Ma (door Eric Corton, naar het boek van Hugo Borst), hebben allemaal een maatschappelijk thema en worden gebaseerd op persoonlijke, al dan niet waargebeurde verhalen. Er wordt gespeeld in theaters en op andere locaties, zoals psychiatrische instellingen en uitvaartorganisaties en in het middelbaar en hoger onderwijs. “Het zijn kleine parels in de zee van voorstellingen,” aldus Eric Nederkoorn in Dagblad van het Noorden over de producties van Solo Stories.
Kijk voor meer informatie op www.solostories.nl