Na 22 jaar speelt Jack Wouterse opnieuw de solo Keefman naar het boek van Jan Arends. Een strak, helder en indringend verhaal over psychiatrisch patiënt Keefman die gevangen zit in zichzelf, vrij goed weet hoe het anders moet, alleen niet hoe. De première is op zaterdag 15 oktober aanstaande in de Schuur in Haarlem.

De monoloog van Jan Arends uit de gelijknamige verhalenbundel geeft een stem aan de boze, onmachtige, om zich heen schreeuwende binnenwereld van psychiatrisch patiënt Keefman. In een woedend relaas spreekt hij zijn zwijgende behandeld psychiater aan. Hij laat hem retorisch alle hoeken van de kamer zien, verwijt hem, én de wereld, elk denkbaar zuchtje tegenwind. Wat een aanklacht lijkt tegen het systeem is tegelijk het portret van een bijzondere figuur. Zijn referentiekader is de ambachtsschool, maar hij is sluw en gewiekst. Keefman kan flemen, kent de ironie en beheerst die tot in de puntjes. Met zijn wendbare geest is hij de psychiater voortdurend te slim af. 

Keefman wil weg uit de inrichting aangezien hij niet gek is, maar zodra hij genezen wordt verklaard keert hij op een holletje terug omdat de buitenwereld een gekkenhuis blijkt. Als een acrobaat beweegt Keefman zich tussen het kweken van sympathie en het opwekken van ergernis. Net als je denkt dat hij tot een heldere zelfanalyse komt, neemt de rebel in hem het over, die elke nuance woedend vernietigt. Is Keefman een pathologisch geval waarvoor geen standaardtherapie te vinden zal zijn of is het een angstige man die uiteindelijk wel zijn weg naar de buitenwereld zal vinden?

In die draaikolk van emoties neemt Jack Wouterse zijn publiek mee, geeft de onmacht een stem, creëert empathie, afwijzing, boosheid, compassie en verdriet. Jack Wouterse: "Je kan om of met Keefman heel erg lachen. Maar de kleur is zwart, inktzwart. Dus als je in de buurt komt van zijn eenzaamheid dan vergaat het lachen je. Het is een zwaar drama met komische speldenprikjes".

KEEFMAN ANNO 2022
Keefman is in de jaren 70 geschreven, maar er lijken nu meer verwarde mensen rond te lopen dan ooit. Keefman is nog steeds actueel. Voor Jack Wouterse is het de tweede keer dat hij Keefman speelt. Meer dan 20 jaar geleden deed hij de monoloog bij het Ro-theater. Wat is er nu anders? Wouterse is 22 jaar ouder, weet de tekst nog beter te begrijpen en ontdekte nieuwe lagen die passen bij deze tijd. Het is recht voor zijn raap: woedend, schreeuwend, knallend.

In Keefman ziet hij minder het ‘ik tegen de rest van de wereld’, en meer de sociale eenzaamheid en het zoeken naar sociale verbintenis. Als publiek delen we in die gedachtewereld die elementair triestig is. In het sobere, uitgezuiverde decor, wordt alles bewaakt. Camera's leggen alles vast.

SPEELLIJST
30 september 2022 t/m 19 april 2023. Te zien in onder andere Den Haag, Haarlem, Apeldoorn, Drachten, Utrecht, Oss, Rotterdam, Roermond, Amsterdam, Helmond, Deventer, Groningen, Den Bosch, Leeuwarden.

De première is op zaterdag 15 oktober, de Schuur te Haarlem.
Zie hele speellijst.