Door Hans van Oort
Op 3 december 2012 bestaat het Koninklijk Theater Carré precies 125 jaar! Tijd voor een nieuw boek ter gelegenheid van het 125 jarig jubileum van dit majestueuze Theater aan de Amstel door Mariëtte Wolf onder de titel 'Een plek om lief te hebben'. Een jubileumboek over Nederlands beroemdste theater! Voor het ontwerp en de opmaak tekent Marise Knegtmans.
Mariëtte Wolf (1964) is mediahistoricus en schrijfster. In 2009 promoveerde zij op de alom geprezen geschiedschrijving Het geheim van de Telegraaf. Sinds 2010 schrijft Wolf aan 'Een plek om lief te hebben'. Het rijk geïllustreerde jubileumboek beschrijft de unieke en veelbewogen historie van ons Koninklijk Theater Carré aan de Amstel.
Carré is opgericht door Oscar Carré in 1887 als Het Koninklijk Nederlandsch Circus. Maar niet alleen het circus blijkt er uitstekend te gedijen, met succes begint het stenen paleis aan een tweede leven als variététheater. Daarna hebben tal van disciplines zich gepresenteerd. Van operahuis tot operettetheater, van balletpodium tot Broadway aan de Amstel en van revuepaleis tot poptempel of zelfs van bokszaal tot kerkgebouw. Carré of ‘de oude Dame’ zoals dit theater ook wel wordt genoemd heeft een bonte stoet artiesten en spelers aan zich voorbij zien trekken.
Heintje Davids, Buziau, Toon Hermans, de Snip en Snap Revue, de musical My Fair Lady, Youp van ‘t Hek, de Jantjes, André van Duin, Porgy and Bess en de musical Cats ter gelegenheid van het 100 jarig bestaande theater dat toen in 1987 ook het predikaat ‘Koninklijk’ verwierf. En uiteraard niet te vergeten de buitenlandse sterren die te gast waren op het grote toneel zoals: Shirley MacLaine, Sammy Davis Jr., Marlène Dietrich en vele vele anderen.
Na het welkomstwoord door de uitgever presenteert Mariëtte Wolf haar boek en wordt uitgebreid en met liefde verteld hoe dit boek tot stand is gekomen in een klein kamertje in het achtergebouw van het theater. Aanwezig als eregaste is Louann Carré (oud circusartieste en achter- achterkleindochter van grondlegger Oscar Carré ) die in het Engels welkom wordt geheten. Daarna worden de eerste exemplaren aangeboden aan de burgemeester van Amsterdam, de heer Eberhard van der Laan en aan de nieuwe Carrédirecteur Madeleine van der Zwaan.
Hierna volgt de aanbieding aan een aantal ‘vaandeldragers’ die Carré hebben verrijkt met een nieuw of vernieuwd genre en worden deze personen geïnterviewd door Jacques Klöters over hun eerste ervaringen en belevenissen in het beroemde theater.
Achtereenvolgens passeren de revue: Peter van Lindonk (spreekstalmeester) André van Duin, Erik Vos, Raymond Joval (winnaar van het eerste boksgala), Koert Stuyf en Ellen Edinoff (dansers), Hedy d”Ancona, Herman van Veen, Louis Andriessen en Reinbert de Leeuw (experimentele concerten), Barry Hay en Cesar Zuiderwijk van Golden Earring en last but not least Rob de Nijs.
Het deze middag gepresenteerde boek 'Een plek om lief te hebben' , de geschiedenis van 125 jaar Carré, is vanaf nu te koop en bevat een rijkdom aan herinneringen en 300 illustraties. Dit jubileumboek - ISN 9789461052858 / € 29,90 - is te koop bij de boekhandel of via www.uitgeverijboom.nl
In het verleden verschenen meerdere boeken over Carré:
‘90 jaar Carré’, ‘100 jaar Carré’ en ‘Carré Het theater van Iedereen’ geschreven door Han Peekel. Peekel was vanmiddag eveneens te gast.
Verder 'Een circus van steen' door Max van Rooy en 'Circus in Carré', een fotoboek van Danny van Kolck.