Warning: file_get_contents(/home/vhosts/theaterparadijs.nl/httpdocs/templates/system/css/system.css): Failed to open stream: No such file or directory in /home/vhosts/theaterparadijs.nl/httpdocs/plugins/system/route66pagespeed/lib/css.php on line 48
Hoera voor Hans, Hans van Manen voor jong publiek


Introdans brengt een ode aan choreograaf Hans van Manen voor zijn 85e verjaardag. Hans van Manen maakte tot nu toe 125 choreografieën, zijn werk is bij gezelschappen over de hele wereld te zien en hij stopt nog niet. Deze avond zien we vier choreografieën en één film gemaakt door Introdans. voor een publiek vanaf 6 jaar. Wat opvalt in het programmaboekje is dat Introdans vooral oudere werken van Hans van Manen heeft gekozen. Is het nieuwere werk niet geschikt voor het jonge publiek (6+) waar Introdans zich op richt of zijn dit de stukken waar van Manen zelf het meest trots is? Een korte uitleg in het programmaboekje over de keuze zou een goede toevoeging zijn geweest.

Squares
In Squares draait het om vormen en lijnen, met een groot verhoogd vierkant in het midden. Symmetrie wordt vindingrijk gebruikt door van Manen en het lijnenspel is een plezier om naar te kijken. De dansers zijn goed, maar missen wel net dat laagje extra. Ze lijken hier en daar teveel na te denken in plaats van voluit te dansen waardoor de passie toch een beetje ontbreekt. Verder in de tour wordt dit wellicht nog ingehaald.

Hoera voor Hans
Introdans heeft een video gemaakt met oud beeldmateriaal waarin Hans van Manen dansend te zien in. En later zien we een deel van de repetities. Een leuk kijkje in de geschiedenis van van Manen en een slimme manier om de decorwissel te verbloemen.

In and Out
Bij In and Out bewegen de dansers zich in en uit drie kasten die op het podium staan. De kleurrijke kostuums en de speelse bewegingen maken dit een zeer geschikt werk voor kinderen en jongeren.

Zondag
Zondag is een grappig kort duet van een ouder stel dat theedrinkt op de bank. De choreografie is komisch en theatraal. Maar omdat het geprogrammeerd is voor het grootste Black Cake maakt de interlude geen blijvende indruk.

Black Cake
Hans van Manen maakte Black Cake in 1989 voor het toen 30-jarige bestaan van het Nederlands Danstheater. De opdracht was een taart, een feestelijk stuk. Het werd uiteindelijk een bal in een zwart decor, met zwarte kostuums. Een feest met een sarcastisch randje en veel champagne. Destijds werd de choreografie door recensenten de grond in getrapt. Maar tegenwoordig staan gezelschappen te popelen om het werk te maken en zijn de recensies lovend, zo ook deze. In deze choreografie is niet alleen het geacteerde plezier maar ook het echte plezier van de dansers te zien. Vooral Demi Verheezen trekt de aandacht en kan duidelijk haar haar gevoel voor theatrale dans in dit stuk kwijt. Black Cake is een feestje dat eindigt met champagne en glitters, een staande ovatie voor de meester van de avond en toepasselijke zwarte taartjes in de foyer.

Ondanks dat er hier en daar ruimte is voor verbetering is deze voorstelling zeer geschikt voor het jonge publiek dat Introdans aanspreekt. Al voelt de eerste akte wat lang, er is genoeg afwisseling, er wordt gespeeld met lijnen en kleuren en er kan af en toe gelachen worden. De abstracte stukken laten bovendien ruimte voor de fantasie van de jonge bezoekers. Een mooie introductie in de moderne dans.

Kijk voor de speellijst op:
www.introdans.nl