Verrassend, energiek en hilarisch!
Choreografe Lonneke van Leth toont haar vele gezichten tijdens dit avondvullend programma op vrijdag 26 januari in Schouwburg Hengelo. Aan de hand van anekdotes vertelt Lonneke u persoonlijk wat haar inspiratiebronnen waren en welke keuzes ze maakte om tot de choreografie te komen. De beeldende dansstijl van Van Leth en de live muziek van het Matangi Kwartet zorgen voor een gevarieerde avond.
De dood en het meisje (Der tod und das Mädchen)
Een modern liefdesepos met scènes als uit een ‘Film Noir’. Energiek en toch ingetogen. Door het gevecht tussen gevoel en verstand is dit een voorstelling die nog lang blijft hangen. De gelijknamige compositie van Franz Schubert wordt live uitgevoerd door het Matangi Kwartet.
‘Er ontstaat een spel waarin het meisje alle remmen los gooit en zij beiden in een hartstochtelijke dans elkaars hart veroveren. De muziek zorgt voor rillingen. Maar het is ook de timing waarin de dansers de accenten op de juiste noten leggen. Hier is werkelijk sprake van synergie. … Grote klasse.´ (Femuz)
‘Zodra de muziek begint is het muisstil. De zaal is gegrepen door het lyrische duet. Van de eerste flirt tot het dramatische einde. Het stel trekt elkaar aan, stoot elkaar af en valt in elkaars armen in een meeslepend liefdesduet. Het levert het gezelschap een staande ovatie op´. (Het AD)
´De flirt met en overgave aan de dood overtuigt van begin tot eind.´ (Het Parool)
Het laatste oordeel
Deze choreografie van Lonneke van Leth is geïnspireerd op het bekende schilderij van Lucas van Leyden. In het schilderij velt god een oordeel en bepaalt vervolgens of iemand naar de hemel of de hel gaat. In het stuk van Van Leth beoordeelt god niet de individu, maar de hele mensheid. Waarin is de mens geslaagd en waarin niet? En wat is zijn laatste oordeel met betrekking tot zijn project 'De Mens’? Een intense choreografie voor vier dansers op muziek van Jocelyn Pook.
The Match
The Match, een gedanste voetbalwedstrijd, is een “good oldie” van Van Leth. Zij creëerde dit stuk in opdracht van Het Holland Dance Festival voor The Iceland Dance company in 2003. Inmiddels draait deze voorstelling al heel wat jaren mee. Herkenbaar en hilarisch. Rockmuziek, grote bewegingen, flitsend groepswerk met vooral een grote knipoog naar volkssport nummer 1.
Here! Me! Now!
Dit veelzijdige programma wordt afgesloten met de nieuwe solo Here! Me! Now!. Dit 8 minuten durende dansstuk in scenografie van beeldend kunstenaar Vincent de Kooker beschrijft het herkenbare gevoel van alles achter je laten en anoniem de totale vrijheid ervaren. Alleen op die manier kun je het leven voelen zoals het moet zijn. Zoals het bedoeld is. Vrij van verplichtingen. De muziek ´Harold in Islington´ van Michael Thomas uitgevoerd door het Matangi Kwartet versterkt het gevoel van escapisme.
Lonneke van Leth
Het werk van Lonneke typeert zich als verhalend, toegankelijk en beeldend. Met haar humor en treffende muziekkeuzes weet zij menigeen te enthousiasmeren voor moderne dans.
Van Leth maakt sinds 2009 zelfstandig dansproducties en was voor die tijd verbonden aan Korzo en Theater aan het Spui. Zij werkte onder andere voor het Holland Dance Festival, het Nationale Toneel en Toneelgroep De Appel. Ook creëerde zij de choreografie voor het ensemble in de kaskraker Het Pauperparadijs in regie van Tom de Ket. Voor een overzicht van het werk van Van Leth: www.lonnekevanleth.nl
Artistiek concept en choreografie: Lonneke van Leth
Artistiek concept en scenografie: Vincent de Kooker
Dans: Riccardo Sbrighi, Camille Pidou, Mathieu van Hal, Esmee le
Can, Leon Batelaan, Stein Fluijt, Noortje Vogels en Lonneke van Leth
Live muziekuitvoering: Het Matangi Kwartet (2 stukken)
Muziek: Schubert, Michael Thomas, Jocelyn Pook, Ske
Première: 26 januari 2018, Schouwburg Hengelo
Mis deze kennismaking met Lonneke van Leth niet en geniet van een veelzijdige dansavond!
Kaartverkoop is gestart via www.schouwburghengelo.nl.