REVOLT veel meer dan een dansvoorstelling

 

Durf jij op te komen voor je eigen mening of volg jij de grote massa? Wordt je heel erg beïnvloed door Social Media of ga jij gewoon je eigen weg? Deze thema’s hebben choreograaf Cecilia Moisio geïnspireerd om de voorstelling REVOLT te maken. Met deze voorstelling wilt Moisio bij het jonge publiek activisme activeren.  REVOLT moet ook dit publiek aanmoedigen om kritisch te blijven nadenken.

Een mooie opgave vind ik omdat ik zelf van mening ben dat “het volk “ tegenwoordig steeds minder en minder van zich laat horen. Vooral jongeren zijn meer bezig met hoe ze overkomen op Social Media dan met de wereld om zich heen. Dat deze mening na 70 minuten REVOLT totaal gewijzigd zal zijn kan ik aan het begin van de voorstelling nog niet bevroeden.

De choreografie van Moisio is geïnspireerd door een reeks interviews die zij heeft gedaan met jongeren. In dit onderzoek onder de naam "REVOLT, The Manifest" heeft ze met jongeren gesproken over sociaal-politieke kwesties. Aan het einde van die reeks workshops hebben deze jongeren hun stem laten horen in een video opname.

16 HR REVOLT Maas theater en dans foto Phile Deprez

We mogen weer
We mogen weer, dat gonst er bij iedereen door het Maaspodium. Als kleine kinderen, die net de nieuwe snoep pot hebben ontdekt, is iedereen verheugd op het simpele feit dat er weer een première gehouden kan worden. Nog geen 100% zaalbezetting maar we gaan de goede kant op. In het Maaspodium hangt er altijd al een speciaal aangename sfeer, maar vanavond voel ik extra tintelingen door mijn lichaam glijden als ik de blauwe zaal binnen kom. Ik hoor simplistische digitale klanken en ik zie schimmen achter een mat kunststof lamellen gordijn. De klanken werken hypnotiserend op mijn gevoel.

Bij de openingsscène zit ik meteen rechtop. Geconcentreerd kijk ik naar de choreografie, het totale toneelbeeld en wie heeft deze gave kostuums gemaakt? Ik word meteen het verhaal ingezogen. De choreografie is zo strak en de expressie is zo duidelijk.

9 HR REVOLT Maas theater en dans foto Phile Deprez

Modus
Moisio heeft een duidelijke modus gekozen om haar verhaal en intentie voor het voetlicht te brengen. Door middel van een computerstem, een geavanceerde Siri, wordt de choreografie niet alleen ondersteunt maar vooral versterkt. Door een soort van “publieksparticipatie” met gekleurde kaartjes wordt de intentie van deze dansvoorstelling extra duidelijk. Tussen de verschillende choreografieën zijn de jongeren te zien die Moisio tijdens haar workshops op video heeft opgenomen.  Deze gesprekken zijn intens en worden prachtig in emotie opgebouwd waardoor de choreografie weer krachtiger wordt.

Sommige choreografieën combineren dans en gymnastische oefeningen. De zwaartekracht heeft op deze performers geen enkele grip. De kunststof lamellen worden gebruikt om diverse ruimtes te creëren, als de video’s opgestart worden op een scherm van matte lamellen die daarna weggeschoven en we het gewone projectie scherm zien ontstaat er even een onwerkelijk drie dimensionaal effect waardoor de aandacht volledig op de video wordt gelegd. Ook de draadloze LED tubes worden als onderdeel van de choreografie ingezet.

24 HR REVOLT Maas theater en dans foto Phile Deprez

Mijn emoties worden met iedere dans en iedere video steeds meer getriggerd. Zodra het Aziatische meisje op video door haar emoties overmand wordt, breek ook ik en velen met mij in de zaal.

Cecilia Moisio heeft de voorstelling gemaakt voor jongeren ( 14+) maar ik raad ook ouderen aan om naar deze prachtige dansvoorstelling te gaan kijken. Want ja, we moeten kritisch blijven en we moeten blijven nadenken. Nadenken over de gevolgen van ons eigen gedrag en kritisch blijven op die mensen die deze wereld besturen. Open je mond als je het er niet mee eens ben en stel je ook open voor een kritisch geluid.

Trouwens, de prachtige kostuums zijn van Dorine van IJsseldijk, het licht is ontworpen door Mark Thewesen, de bijzondere muziek komt uit de handen van Joni Vanhanen en Marlon Penn, de mooie intense video opnamen, wat een mooie uitlichting van de jongeren, zijn gemaakt door Paul Sixta. De performers on stage zijn, Yulia Kalinchenko, Serano Pinas, Katarzyna Sitarz, Frankly Joe Maulany, Daria Titova, Bianca Casaburi, Roy Sijkens en Anne-Mirthe Hofstede

REVOLT is nog te zien tot 10 december 2021 in verschillende theaters in Nederland. Klik hier voor de speellijst

gezien op 18-9-2021 Maaspodium Rotterdam