Muziekdocumentaire de Wereld maakt Muziek zet het publiek in de schijnwerpers

De schoonheid van niet-westerse muziek door de ogen en oren van het publiek staat centraal in de muziekdocumentaire van filmmaakster Margriet Jansen. Optredens van topartiesten uit de hele wereld worden afgewisseld met persoonlijke verhalen van liefhebbers en fans in Nederland. De documentaire de Wereld maakt Muziek gaat op donderdag 22 september in première tijdens het Nederlands Film Festival in Utrecht.  

Muziekfilms gaan meestal over muzikanten of componisten. In de documentaire de Wereld maakt Muziek staat de beleving van het publiek centraal, in dit geval bij wereldmuziek concerten. Eind jaren '70 is deze term geïntroduceerd als verzamelnaam voor muziek uit niet-westerse landen met andere dan de gebruikelijke Europese en Amerikaanse genres. 

De artistieke kwaliteit en bruisende energie van de optredens door nietwesterse topmuzikanten maken diepe indruk op het Nederlandse publiek. “Toen ik eenmaal dat concert gezien had wist ik dat mijn leven niet meer hetzelfde zou worden.” aldus één van de hoofdpersonen in de film. 

Een grote groep trouwe fans vindt vervolgens de weg naar de Nederlandse podia en festivals die zich specialiseerden in wereldmuziek. Liefhebbers van het eerste uur vertellen in de documentaire over de verpletterende indruk die muzikale fenomenen op hen maakten zoals de Zuid-Afrikaanse zangeres Miriam Makeba, de Pakistaanse wereldster Nusrat Fateh Ali Khan of de wereldberoemde ud speler Munir Bashir. Hun bijzondere concerten werden ijkpunten in de levens van hun Nederlandse bewonderaars.

Een volgende generatie vindt weer volop inspiratie in de feestelijke Balkan muziek van Taraf de Haidouks of in de Afro-Cubaanse mix van het Belgische Zap Mama. De dansbare grooves van de populaire Toeareg band Tinariwen zijn nu op vele popfestivals te horen en de elektronische beats en samples van de Canadese First Nations band A Tribe Called Red zijn weer een lichtend voorbeeld voor de DJ's en dance specialisten van vandaag.

Op dit moment is RASA in Utrecht het laatste gespecialiseerde podium voor wereldmuziek in Nederland. Na veertig jaar staat het voortbestaan ervan zwaar onder druk. Daarom komt de documentaire de Wereld maakt Muziek op het juiste moment. De talloze muziekfragmenten in de film tonen de kracht van niet-westerse muziek en de bevlogen bewonderaars bewijzen dat de liefde voor de universele taal van muziek onverminderd is. Op donderdag 22 september gaat de film bij het Nederlands Film Festival in première in het Wolff City 1 theater in Utrecht.

Link naar de trailer THE WORLD MAKES MUSIC: https://youtu.be/aFF8JWbopto