Theatergroep Carver werd in 1989 opgericht en brak in 1990 door met de voorstelling Café Lehmitz. Met deze zelfde voorstelling, gespeeld door dezelfde cast, namen zij in seizoen 2012-2013 afscheid van hun publiek. Nu, vier jaar later, is de harde kern van Carver terug met Zwaar Metaal. 

In Zwaar Metaal spelen Beppie Melissen, Leny Breederveld, Joke Tjalsma en Raymonde de Kuyper vier rockchicks in de reservetijd van hun carrière. Zij zijn hun hele werkzame leven samen op tour geweest, hebben lief en leed gedeeld en hebben meer tijd met elkaar doorgebracht dan met hun partners. Wanneer stop je zo’n intensieve samenwerking? Op het hoogtepunt? Voor je hoogtepunt? Of als het eigenlijk al te laat is? Zwaar Metaal gaat over samenwerken en ouder worden.

De voorstelling is dan ook ontstaan uit talloze gesprekken tussen de dames. Zij improviseerden en Maria Goos maakte een script van deze improvisaties. Uit de gesprekken kun je goed opmaken dat de actrices, die allen de zestig zijn gepasseerd zijn, elkaar zeer goed kennen. De voorstelling zit vol zelfspot en zeer humoristische teksten. Vrouwen die zichzelf vaak veel te serieus nemen en al ingewikkeld kunnen doen over het bestellen van een maaltijd voor een optreden. Gesprekken die gaan over details en uitvergroten van kleine zaken die onbelangrijk lijken. De gesprekken zijn veelal hilarisch. En nergens is een lach van de vier bandleden te bekennen.

De voorstelling speelt zich af op het podium waar de band een optreden gaat geven. De vier bandleden, gekleed in geweldige over de top rock-outfits, treffen voorbereidingen voor aanvang. Het decor wordt opgebouwd, sommige gesprekken worden bij wijze van soundcheck door microfoons gevoerd, de instrumenten worden gecheckt en de danspasjes geoefend. Dit is alles wat er gebeurt in de voorstelling en is op erg mooie wijze neergezet door regisseuse Eva Line de Boer. Zoals altijd bij Carver gaat het om de gesprekken die gevoerd worden. Ook in Zwaar Metaal gaat het over treurnis, pessimisme, vergane glorie aan de ene kant en hoop en de bevrijdende lach aan de andere kant. Carver zoekt naar situaties, plekken, omstandigheden die op schrijnende en vaak hilarische wijze het droevige geploeter van gewone mensen tonen.


En in Zwaar Metaal gaat het dan ook nog eens over de dames zelf. Beppie Melissen, Leny Breederveld, Joke Tjalsma en Raymonde de Kuyper gaan alle vier al heel wat jaren mee in de theaterwereld en werken ook al zo lang samen, dat de gesprekken die zij met elkaar voeren onder het mom van werken, meer over hun eigen leven gaan, hun wensen, wat belangrijk is en wat niet. Neem deze gesprekken, laat Maria Goos er een script van maken, hul de dames in geniale rock-outfits en je hebt een typische absurde komedie waar Theatergroep Carver zo vreselijk goed in is.
Leny Breederveld is hilarisch als zij vol geconcentreerd haar dance moves aan het oefenen is, Beppie Melissen als zij geduldig aan de telefoon de route naar het podium uitlegt aan Leny Breederveld, Raymonde de Kuyper als cynische pessimist in de beginfase van Alzheimer, Joke Tjalsma als dominant bandlid dat de Chinees belt om eten te bestellen en uiteindelijk besluit toch maar broodjes te halen. Vier zeer goed uitgedachte rollen en uitermate goed geacteerd.

In Zwaar Metaal is ieder woord boeiend en de gesprekken blijven van begin tot eind fascinerend. Hopelijk niet de allerlaatste voorstelling van Theatergroep Carver!
Kijk hier voor meer informatie en kaarten.