Column: December versus januari: chaos versus rust

Ilse and Mabel, oftewel ‘I aM’. Twee meiden die elkaar gevonden hebben toen zij allebei hun eerste stappen zetten in de wereld van zingen, dansen en acteren. Ploeteren en soms hard onderuitgaan is hen niet vreemd, maar als je weet dat dit vak je passie is, sta je aan het einde van de rit altijd weer op. Keer op keer. Want naast dat Mabel en Ilse voor hun eigen plezier optreden, doen ze dat stiekem misschien nog wel meer voor dat van hun publiek. Hun stemmen bleken prachtig samen te klinken en hierdoor mensen diep te kunnen raken. Toen zij ook nog een pianist vonden die zich helemaal kon vinden in hun ideeën was het trio compleet en kon ‘I aM’ het podium op. Wat begon met een intiem optreden voor familie en vrienden en (huiskamer)concerten in verzorgingshuizen, ontwikkelt zich langzaam maar zeker verder tot meer….

In de entertainmentwereld is december te herkennen aan de 'topdrukte' en is januari in vergelijking daarmee een soort zwart, leeg gat. Hoewel dat vrij negatief kan klinken, hoeft het dat niet per se te zijn. Het is ook een periode om even bij te komen van al die drukte en alle optredens. Over optredens gesproken: waar veel mensen vrij zijn met de feestdagen, gaat het theaterleven dus gewoon door en zijn er heel veel voorstellingen en shows te zien. Wijzelf staan ook geregeld op de planken op zulk dagen. 'Moet je ook maar willen', horen we je denken. En dat klopt. Dat is inderdaad een keuze die je bewust moet maken als je voor dit vak kiest. En die keuze hebben wij bewust gemaakt. Dus we doen dat gewoon en kunnen er stiekem ook best van genieten, want zulke dagen voelen toch een beetje specialer dan andere.

WhatsApp Image 2019 02 20 at 12.18.13

Wat ook speciaal - en redelijk uniek - is, zijn vrije momenten. Momenten van echte ontspanning. Dus besloten wij om eens even diehard te gaan genieten samen. Even niet thuis, maar even lekker afgezonderd in Sanadome. En hoe leuk ons werk ook is, we hadden plechtig beloofd om met geen woord te reppen over iets wat met 'I aM' te maken heeft. En dat lukte. Gevolg: Wij sjokten twee dagen lang van stoombad, naar bubbelbad, van sauna, naar buitenbad, tussendoor 'even' naar bed in het bovenliggende hotel en vervolgens herhaalde de routine zich van voren af aan. Wat hebben we genoten (en ook veel gekletst, gegeten, gelachen en idioot gedaan). En als klap op de vuurpijl stonden we op de terugweg in de drukste avondspits aller tijden. (Maar of we daar trots op moeten zijn…)

Eenmaal terug was het tijd om het werk weer op te pakken. Een nieuw jaar betekent: nieuwe contacten, nieuwe optredens, nieuwe plannen, nieuwe ideeën. Als artiest sta je niet alleen maar op het podium. Sterker nog: voorafgaand aan zo’n optreden zijn er vaak bergen verzet om alles rond te krijgen. Denk aan het eerste contact met een opdrachtgever, offertes maken, contracten opstellen en tekenen, repertoire samenstellen en/of instuderen, repeteren, optredens promoten, etc.

De eerste maand van het jaar hebben wij, naast optredens en klussen die wij los van elkaar doen, dan ook vooral besteed aan het in gang zetten van verschillende zaken m.b.t. opkomende optredens. Vooruit plannen hoort daar ook bij. Dus staan de eerste repetities alweer in de agenda voor over een paar maanden en word er al druk gebrainstormd over nieuw repertoire en nieuwe setlists. SPANNEND!
In onze columns van de komende maanden horen jullie hier uiteraard alles over!

Liefs,
Ilse & Mabel a.k.a. ‘I aM’

P.s. Jullie volgen ons inmiddels al meer dan een jaar via deze column, wisten jullie dat? #Like!