Ilse and Mabel, oftewel ‘I aM’. Twee meiden die elkaar gevonden hebben toen zij allebei hun eerste stappen zetten in de wereld van zingen, dansen en acteren. Ploeteren en soms hard onderuitgaan is hen niet vreemd, maar als je weet dat dit vak je passie is, sta je aan het einde van de rit altijd weer op. Keer op keer. Want naast dat Mabel en Ilse voor hun eigen plezier optreden, doen ze dat stiekem misschien nog wel meer voor dat van hun publiek. Hun stemmen bleken prachtig samen te klinken en hierdoor mensen diep te kunnen raken. Toen zij ook nog een pianist vonden die zich helemaal kon vinden in hun ideeën was het trio compleet en kon ‘I aM’ het podium op. Wat begon met een intiem optreden voor familie en vrienden en (huiskamer)concerten in verzorgingshuizen, ontwikkelt zich langzaam maar zeker verder tot meer….

Nadat jullie de vorige keer een inkijkje kregen 'backstage bij I aM', dacht Ilse blijkbaar dat je ver moet gaan voor een goed verhaal en dus deed zij er nog een schepje bovenop (of zeg eigenlijk maar: er vanaf) door een klein topje van haar vinger te snijden. En daar zij alleen was en nogal bloedde en niet de juiste hulpmiddelen in huis had om de boel op te lappen, was daar wederhelft Mabel die to the rescue kwam! Een verbandje, zalfje en zèlfs een bakje met eten (want verder koken was niet meer gelukt bij Ilse) later, kon 'I' er weer tegenaan en is 'M' gepromoveerd tot reddende engel!

Ilse en Mabel iAm
Ondertussen zijn de eerste stappen gezet in het instuderen van nieuwe liedjes voor ons repertoire. Wij pakken dat vaak als volgt aan: we plannen een afspraak in en voorafgaand aan die afspraak gaan wij individueel speuren naar liedjes uit de oude doos die ons om wat voor reden dan ook aanspreken. We maken een selectie die we aan elkaar voorleggen tijdens de afspraak. We luisteren ze allemaal, bespreken de mogelijkheden van het nummer, schrappen liedjes, vinden nog weer nieuwe liedjes en komen uiteindelijk tot een rijtje met nummers waarmee we aan de slag willen. Vervolgens schakelen we onze pianist in. Hij heeft een walhalla aan bladmuziek en dus checken we eerst bij hem of hij de door ons gekozen liedjes ook in zijn archief heeft. Zo ja, perfect! Zo nee, dan speuren we o.a. de bibliotheek af. Die heeft véél.
Als de bladmuziek rond is, maken we een verdeling van de nieuwe liedjes. Wat worden solo’s en wie zingt welke? Hoe verdelen we de duetten? We zorgen altijd dat bij ieder optreden het totaalplaatje klopt; we doen steeds evenveel.
Na het verdelen zijn we klaar voor een repetitie met de pianist. We bepalen hier de toonhoogtes, meerstemmigheid en maken liedjes soms wat meer eigen door er een andere draai aan te geven.
Dat is het proces waar we momenteel middenin zitten. Wordt dus vervolgd!

Naast nieuw repertoire zijn we ook constant bezig met het bereiken van een grotere doelgroep. Het blijkt steeds weer dat verpleeghuizen ons wel willen boeken, maar dat de budgets zodanig laag zijn dat zij weinig muzikaal entertainment voor de bewoners kunnen organiseren, ondanks dat zij het belang ervan wel degelijk inzien. Om dit toch mogelijk te maken, zijn wij in gesprek gegaan met een cultuurfonds. We hebben daarin besproken wie we zijn, wat we doen, waarom wat we doen zo van belang is en wat we nodig hebben om ons doel te bereiken. Nu werken we aan een plan van aanpak, waarmee we hopelijk op korte termijn aan de slag kunnen. Zin in!

Tot volgende maand!

Liefs,
Ilse & Mabel a.k.a. ‘I aM’