Menig peuter en kleuter zit zondagmiddag 20 januari 2019 vol verwachting in de zaal van Stadstheater Zoetermeer te wachten tot ze ‘Het Bijzondere Rupsje’ te zien krijgen. Van al het kleurrijke werk dat Eric Carle gemaakt heeft, is Rupsje Nooitgenoeg wellicht de meest bekende. Echter maakte hij nog veel meer kenmerkende prentenboeken, met veel kleur, eenvoud en herhaling. Vier van die boeken: het Blauwe Paard, Vader Zeepaard, het Eenzame Vuurvliegje en uiteraard Rupsje Nooitgenoeg, zijn te zien in De Theatershow van Rupsje Nooitgenoeg van Impact Entertainment en Rockefeller Productions. Een voorstelling die het werk van Carle perfect vertegenwoordigt, waardoor het een kleurrijk en door de herhaling herkenbaar feestje wordt voor de allerkleinsten (2+). 

De Theatershow van Rupsje Nooitgenoeg duurt 55 minuten en bestaat eigenlijk uit vier kleine mini voorstellingen. De voorstelling had misschien passender De Theatershow van Eric Carle kunnen heten, want we worden maar liefst getrakteerd op vier van zijn verhalen. Als eerste wordt het Blauwe Paard verteld. Vooral de herkenning van kleuren is erg activerend voor de jongste kinderen en de schitterende poppen die bij elke kleur horen, zorgen voor mooie en grappige verrassingen. Ook de vrolijke muziek is hier zeer ondersteunend. Als tweede is het boek van Vader Zeepaard aan de beurt. Opnieuw prachtige kleuren en de zeepaardpoppen met glitters spreken erg tot de verbeelding. Er komen tal van vissen op bezoek, die voor een deel van de jongste toeschouwers grappig en vernieuwend genoeg zijn om de aandacht erbij te houden. Vervolgens volgt het verhaal van het eenzame Vuurvliegje en gezien de spanningsboog is het goed dat Rupsje Nooitgenoeg niet lang meer op zich laat wachten. Als de maan verschijnt, zit iedereen weer recht op zijn stoel, want dit is de openingszin van het vriendje waar deze voorstelling naar vernoemd is.


Al sinds 1969 word Rupsje Nooitgenoeg over de hele wereld voorgelezen, door papa’s, mama’s, opa’s, oma’s en niet te vergeten juffen en meesters. Het is de herhaling en voorspelbaarheid in Carles boeken waar peuters en kleuters zo van houden. Vooral als dat wat er gebeurd net iets anders is dan wat je had verwacht, dan is het extra leuk en boeiend. Deze Nederlandse versie onder regie van Kelly Alblas is erin geslaagd om die verrassende elementjes vast te houden, terwijl alles voorspelbaar lijkt. Het spel en poppenspel wordt gedaan door Robin de Weert, Kate Hoffman en Ilse Klein Geltink, die met behulp van de sprekende poppen de verhalen beeldend en tijdloos tot leven wekken.

Kortom: De Theatershow van Rupsje Nooitgenoeg heeft veel meer mooie verhalen dan alleen dat van het bekende rupsje. De theatervoorstelling blijft dichtbij het kenmerkende uit Carle zijn prentenboeken en dat is prachtig om naar te kijken. De kleuren, de muziek, de poppen en eenvoud zorgen voor een warm schouwspel, waardoor het voorlezen van één van deze vier verhalen na het zien van deze voorstelling, nooit meer hetzelfde zal zijn.

De Theatershow van Rupsje Nooitgenoeg (2+) ging in oktober in première en is nog tot eind mei te zien in verschillende theaters in Nederland. Kijk voor de gehele speellijst op: www.just4kids.nl 

Gezien op 20 januari Stadstheater Zoetermeer