Brugklas de Musical, zeer verrassendIn 2017 won de televisie Brugklas De Gouden Stuiver. De prijs voor het beste jeugdprogramma op de Nederlandse televisie.  Het programma gaat over het dagelijkse leven van vijf brugklassers op het Koning Wilhelm Alexander College afgekort het KWAC. Thema’s als ouders, homofilie, pesten etc komen in deze serie aan de orde. Brugklas is vooral populair onder jongeren van tien tot en met  dertien jaar.

Nu is er dan een musical gemaakt met de naam Brugklas de Musical. Wij zijn op het Koning Wilhelm Alexander College en met Koningsdag dit jaar zal het Koninklijk echtpaar een bezoek aan deze school brengen.  De directeur van de school ( alleen hoorbaar als voice over ) heeft het idee opgepakt om een speciale musical te maken om die te laten zien als Willem Alexander en Maxima die school bezoekt.
Jamie, de dochter van de directeur ( Claire Veldkamp ) ziet dit idee totaal niet zitten en ze bedenkt een plan om dit idee van haar vader te boycotten.

morssinkhofterra brugklasdemusical 2

Niek Roozen ( Max ), May Hollermann ( Selma ), Belle Zimmerman ( Emma ) en  Claire Veldkamp (Jamie ) waren al te zien in de televisie serie en net afgestuurde acteur Jary Sluijter ( Bram ) maakt in Brugklas de Musical zijn theaterdebuut. Dat niet alle acteurs en actrices veel theaterervaring hebben is te zien. Maar voor deze voorstelling is dat meer een pré. Het geeft het verhaal meer originaliteit mee. De besproken thema’s in de voorstelling zoals transgender zijn, pesten, verliefd zijn, jaloezie en het hormonale puber gedrag van jongens wordt op een luchtige maar goed aanwezige manier in het verhaal verweven.
Soms had er van mij wel iets meer emotie in het spel getoond mogen worden, maar al met al is de voorstelling mooi in balans.
Dit geldt ook voor de zang. Niet iedere noot wordt altijd spat zuiver gezongen, maar als er gerapt wordt dan knallen de woorden als geweerschoten de zaal in.
Deze theatermaagdelijkheid van de spelers geeft de voorstelling echt een heel mooie ontwapenende laag mee. Die zeker bij de doelgroep goed zal aanslaan.

Het script en de liedteksten zijn geschreven door Daniël Cohen die zich met het taalgebruik richt op de doelgroep van deze voorstelling ( 9+ ), die zich zeker hierdoor goed zal herkennen in deze voorstelling. Voor de wat oudere bezoeker, zoals ondergetekende, een bron van nieuwe termen en spraakgebruik.

Het decor is ontworpen door Kathelijne Monnens en zit vol met inventieve oplossingen. Deurtjes van de lockers zijn ook de tafeltjes in de klas. En zou zit het decor vol met creatieve vondsten.

morssinkhofterra brugklasdemusical 8

Om van alle elementen van de voorstelling één geheel te maken heb je een goede regisseur nodig, dat was mijn grootste verrassing van de avond. Brugklas de Musical is het regie debuut van Anne de Blok. Anne heeft gestudeerd aan Artez Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem en is als actrice zo’n gedreven theaterdier of  beter gezegd een theaterbeest. Dat zij van producent Michiel Morssinkhof de kans heeft gekregen om deze productie te regisseren is een unieke kans voor haar om te laten hoeveel talenten zij heeft. De voorstelling staat als een huis. Hier en daar zal er best nog wel wat  bijgeschaafd mogen worden maar Anne de Blok heeft haar taak duidelijk met verve uitgevoerd.

Aan het begin, bij het openingsnummer van de voorstelling, gaat de zaal meteen uit zijn dak. Even was ik bang dat gedurende de hele voorstelling dit de basis zou gaan worden. Maar als het verhaal zich steeds meer in detail aan het publiek voltrekt wordt het steeds rustiger en is iedereen aandachtig aan het luisteren en kijken. Ik ga niets verklappen over het einde van de voorstelling maar in dit nummer is de kwaliteit en kracht van choreografe Chiara Re goed te zien. Wat is dit vol met energie en zo retestrak gemaakt. Het tweede moment dat de zaal weer helemaal los gaat.

Dat Michiel Morssinkhof niet over één nacht ijs is gegaan met deze voorstelling kan ik mij goed voorstellen. Dat hij een voorstelling op de planken zet die gebaseerd is op een zeer populaire televisie serie, dwingt respect bij mij af. Dat hij geslaagd is om een voorstelling te maken, die aansluit bij de groep jongeren die midden in deze levensfase zit, daar ben ik van overtuigd.

Klik hier voor de speellijst

Gezien op 14 oktober 2019 in het Zaantheater  te Zaandam

recensie, brugklas, musical, pubers, voorstelling, theater, theaterparadijs, première, sterren