Op maandag 5 juli vond de première van Zodiac plaats, in de voormalige koepelgevangenis in Breda. De gasten werden verwelkomd door prachtige steltenlopers, ieder gekleed in één element: water, aarde, vuur of lucht. Daarna betraden ze de gelijknamige tribune en klonk een strenge stem die onder andere het maken van opnames verbood. Dit bleek een onderdeel van het spannende verhaal van Zodiac.

ZODIAC DE MUSICAL BIANCA DIJCK 24
‘’Het jaar 2031. Onze planeet is er slecht aan toe. Het universum heeft de mensheid opgegeven en daagt de dappere Boogschutter uit om naar de aarde af te dalen. Zijn opdracht? De vier elementen, VUUR – AARDE – LUCHT – WATER, terugvorderen op de mens. Avontuurlijk als hij is, twijfelt Bo geen moment. Daar aangekomen ziet hij de wereld al snel met andere ogen. Hij valt van de ene verwondering in de andere en komt voor een moeilijke keuze te staan. Wat doe je als de wereld in brand staat? Welke uitdagingen ga je samen met je nieuwe bondgenoten aan, welke ga je uit de weg? Lukt het Bo om de planeet en de mensen waarvan hij is gaan houden, alsnog te redden?’’

De opening is ontzettend indrukwekkend. Meteen word je meegenomen in een prachtige combinatie van licht, video en samenzang. Als je je hebt ingelezen over de musical verwacht je misschien een zwaar verhaal. Dit idee vervliegt meteen in de eerste scené die vol (flauwe) grapjes zit.

ZODIAC BO EVIfotokarinjonkersDominique de Bont speelt de rol van Evi. Ze zingt prachtig en brengt de frustratie van haar karakter duidelijk over. Haar duet met René van Kooten raakt. Samir Hassan speelt Bo/Boogschutter, en ook hij slaagt erin om deze rol goed neer te zetten. De regie was erg goed gedaan. Je zag bij ieder personage dat er duidelijke keuzes zijn gemaakt en daardoor kwam eigenlijk iedereen goed uit de verf. Opvallend was Marie Körbl in de rol van Vlinder. De manier waarop zij haar lichaam en dans in zet om Vlinder naïef en vrij neer te zetten is bewonderenswaardig. Ook haar stil spel was erg sterk en vermakelijk. Ze weet te raken. Nino Ruiter is een bijzondere verschijning op het toneel en heeft een duidelijke lijn in zijn spel. Zowel hij als Marie Körbl zijn mooie aanwinsten voor de Nederlandse musicalwereld.

ZODIAC DE MUSICAL BIANCA DIJCK 11
Zodiac is een goed voorbeeld van een musical die gedragen wordt door het ensemble. Deze groep jonge mensen brengt ontzettend veel energie in de voorstelling. Hun aanwezigheid door middel van stil spel is een belangrijke factor voor de scènes. De choreografieën zijn strak en energiek. Dit ensemble mag zichzelf een schouderklopje geven, ze waren ijzersterk. 

Het verhaal bevat een aantal musical clichés. Maar het is en blijft een voorstelling voor alle leeftijden en misschien zijn de clichés dan juist nodig. De cast is zich bewust van de urgentie van het verhaal en brengt het overtuigend en gepassioneerd over: ‘We moeten luisteren naar onze planeet want over 10 jaar kan het zomaar ineens te laat zijn.’ Met slimme teksten zoals ‘’Zij komen van een ander deel van onze planeet. Jullie delen je planeet niet?’’ Dit zorgt voor bewustzijn op milieu en vluchtelingen.

ZODIAC KWAADfotokarinjonkers
Zodiac is een musical ervaring zoals wij die nooit eerder in Nederland gehad hebben. Het verhaal is een wake up call. 
Kijk voor meer informatie en kaarten op www.zodiacdemusical.nl