The Last Five Years vertelt het verhaal van Jamie Wellerstein, romanschrijver en Cathy Hiatt, actrice. Beiden kijken terug op de laatste vijf jaar van hun relatie vanuit verschillende gezichtspunten. De musical is misschien wel Jason Robert Brown’s meest bekende en gelauwerde musical. Daarnaast kennen we hem ook van onder andere Parade en The bridges of madison county.

Bij aanvang van het verhaal wordt direct duidelijk dat dit liefdesverhaal geen happy end kent. Jamie vertelt het verhaal vanaf hun eerste ontmoeting. Cathy daarentegen start met een verbitterde song over hun break up en gaat terug naar het begin. De twee verhalen kruisen elkaar op de bruiloft. Door deze manier van vertellen zien we de wringende contrasten in hun verhalen.

In Nederland is het stuk eerder opgevoerd, onder andere in 2006 in een vertaling van Allard Blom met Birgit Schuurman en Ara Halici. In 2014 bracht M-Lab een versie van Benno Hoogveld met William Spaaij en Michelle van de Ven. Nu is het de beurt aan de in 2018 opgerichte Orange Theatre Company (OTC).

OTC richt zich als non profit company met 40 creatives en 15 verschillende nationaliteiten op Engelstalige theaterproducties. The Last Five Years is hun eerste musical en is twee jaar uitgesteld. Het stuk werd net voor de lock down met 6 uitverkochte voorstellingen opgevoerd in Het Amsterdams Theaterhuis in een versie van regisseur Elyse O’Shaughnessey.

Last 5 years OCT
In deze tweepersoonsmusical wordt Jamie gespeeld door Grant Alexander Brown en Cathy door Charlotte Dommershausen. Beiden beschikken over krachtige stemmen en klinken als native speakers, wat erg prettig is. Dommerhausen heeft een prachtige musicalklankkleur. De productie vraagt vocaal veel van de hoofdrolspelers, incidenteel vliegt het heel even uit de bocht maar overall wordt er zeer sterk gezongen en gespeeld. Soms zou iets meer ingetogenere zang bijdragen aan het overbrengen van de emoties. Het driekoppige orkest onder leiding van Simon Luijsterburg verdient een pluim, met name Luijsterburg draagt de voorstelling muzikaal met zijn pianospel aangezien het verhaal nagenoeg volledig verteld wordt via songs. De staging is stijlvol met beelden van Jamie en Cathy op de achtergrond en een setting met hoogteverschil die effectief wordt ingezet in het verhaal.

The Last Five Years is een meer dan geslaagd musicaldebuut van OTC. Op alle fronten wordt meer dan een dikke voldoende gehaald. Daarnaast verdient het alle respect dat je, als relatief jonge producent, in deze turbulente tijden doorzet met het brengen van een musical. Naast groots en meeslepende shows van gerenommeerde producten blijft er in Nederland altijd plaats voor kleinere en meer low budget producties, zeker als ze zo goed worden uitgevoegd als The Last Five Years. OTC is daarmee een welkome aanvulling in theaterland en een partij om in de gaten te houden. Voor 2022 staan Oasis of Doubt en A Christmas Carol gepland. Nu maar hopen dat wij een zorgeloos theaterjaar tegemoet kunnen gaan.
The Last Five Years gezien op 18 december 2021 in het Amsterdams Theaterhuis.

Meer informatie over The Orange Theatre Company www.orangetheatrecompany.com   


RecensieThe Last Five Years – geslaagd musicaldebuut van Orange Theatre Company