In de programmaserie Wish you were here stelt Toneelgroep Amsterdam unieke avonden samen rond auteurs of thema’s die een prominente plek in het repertoire nemen. Na o.a. Shakespeare, Tsjechov, Bergman en het thema leiderschap, staat dit seizoen 'vrijheid' centraal.

Het thema vrijheid loopt dit seizoen als een rode draad door de nieuwe TA producties. Is vrijheid in armoede te verkiezen boven de welstand van een gebonden leven? Dat is wat Obsession en De meiden met elkaar verbindt. Kan je verwikkeld zijn in een verstikkende (familie)relatie en toch vrij zijn in gedachten? Een vraag die de personages uit Husbands and wives en De dingen die voorbijgaan bezighoudt. En wat met de politieke vrijheid van Emilia Galotti? Zij heeft als vrouw niets te kiezen, alles wordt door anderen voor haar bepaald.

TA neemt deze meeslepende teksten van Visconti, Genet, Stone, Lessing en Couperus als leidraad voor vier Wish you were here-avonden rondom de verschillende facetten van vrijheid.

De eerste avond – over (on)vrijheid in relaties - vindt plaats op 3 oktober in de Stadsschouwburg Amsterdam. Gastheer Lex Bohlmeijer loodst het publiek door het informele programma waarbij gesprekken en films afgewisseld worden met fragmenten uit De dingen die voorbijgaan en Husbands and wives.

‘De illusie van deze tijd is dat het onmogelijk is om ons te beperken tot die ene ware, omdat er miljoenen mensen zijn waar we seksueel vrolijk mee aan de gang kunnen gaan’, stelt Dirk De Wachter in zijn boek Liefde. Een onmogelijk verlangen?. Deze Belgische psychiater en hoogleraar zal dieper ingaan op de liefde in een maakbare wereld en de onmogelijke eisen die men aan een relatie stelt. Journaliste en schrijver Jente Posthuma - die afgelopen zomer debuteerde met het boek Mensen zonder uitstraling - brengt een nieuwe column over het niet kunnen ontsnappen aan je achtergrond en je ouders. En gewapend met fragmenten uit 69: liefde seks senior – waarin ouderen vertellen over hun liefdes- en seksleven - en Seks? Yes please! – waarin jongeren praten over seksualiteit - spreekt documentairemaakster Menna Laura Meijer over de onvrijheid die in vrijheid zit. 

De volgende edities van Wish you were here vinden plaats op 28 november, 30 januari en 24 april.

wish you were here | maandag 3 oktober | 20:00 | € 18 | stadsschouwburg amsterdam | met Dirk De Wachter, Jente Posthuma, Menna Laura Meijer, Robert de Hoog, Janni Goslinga, Aus Greidanus jr., Hugo Koolschijn, Ramsey Nasr, Halina Reijn en Lex Bohlmeijer