Door Girija Nederstigt / Foto's Ben van Duin
Bint is het misschien wel het beste verhaal van schrijver Ferdinand Bordewijk. Het boek is tot toneelstuk bewerkt door Ger Thijs die tevens de regie voor zijn rekening neemt. Zondag 9 oktober speelt het toneelstuk Bint de première in de Stadsschouwburg te Haarlem.
De Bree is een leraar die een weggepeste collega van klas 4D, bijgenaamd De Hel, mag vervangen. Hij wordt daarin bijgestaan door directeur Bint, die een systeem van tucht heeft ontwikkeld. Er volgt een psychologische strijd die het hele schooljaar zal duren, totdat er iets gebeurt dat niemand aan zag komen.
Het stuk speelt zich af in de jaren dertig en dit is goed terug te zien in de creatieve keuzes, zoals de rekwisieten, de kleding en het decor. Het laatste is minimaal, maar toch oogt het veel. Dit komt misschien ook omdat er toch een cast van vijftien mensen op het toneel staat.
Jules Croiset speelt de rol van schooldirecteur Bint. Een strenge man die van weinig woorden houdt en zijn systeem van tucht nauwkeurig naleeft en er ook op toe ziet dat een ander dat ook doet. Het personage blijft een beetje vlak, maar Croiset speelt ‘m met verve. Als De Bree weet Tijn Docter respect af te dwingen. Zowel bij de leerlingen als bij het publiek. Ondanks dat je de keuzes die De Bree maakt niet altijd snapt, weet Doctor hem menselijk te maken en ga je van hem houden. Iemand die zeker ook genoemd moet worden is Hanneke Last. Zij speelt de rol van Tol Delorm, een jonge docente die steeds meer moeite krijgt met het bevel van Bint. Vooral tijdens de tweede akte maakt Last behoorlijk indruk met haar betoog als ze tegen Bint ingaat.
De cast wordt aangevuld met Ella van Drumpt en Reinier Bulder. Deze volwassen cast wordt versterkt door tien jonge talenten die leerlingen spelen. Het is knap om te zien hoe deze tien talenten in een paar seconden met een simpele kledingwissel kunnen schakelen tussen twee klassen met een heel eigen karakter.
Hoewel ik als toeschouwer niet alle regiekeuzes begrijp, is het een heel interessant stuk. Je volgt een psychologische strijd. Niet alleen tussen leraar en leerling, maar ook tussen leraar en leraar, leerling en leerling en de personages voeren ook een strijd met zichzelf. Hierdoor kom je als publiek af en toe voor verrassende wendingen te staan. Dat maakt het stuk interessant. En het is niet alleen maar strijd, er valt letterlijk ook genoeg te lachen.
Bint is nog tot en met januari 2017 te zien in verschillende theaters in Nederland.
Kijk voor meer informatie op www.hummelinckstuurman.nl