Door Andy Doornhein

Soms heb je zin in een voorstelling waar je gewoon heerlijk onderuit in het rode pluche van je theaterstoel kan gaan zitten en dan bijna anderhalf uur heerlijk lachen en genieten. En dat is precies wat ik heb kunnen doen bij de voorstelling  “Hart tegen Hart” van Rick Engelkens Producties die 17 oktober in première is gegaan.

Het verhaal.
Twee bevriende stellen hebben besloten om tijdens een gezellig avondje elkaar de waarheid te vertellen. En dit loopt enigszins uit de hand.
Marc en Kim (Richard Kemper en Peggy Vrijens) raken verwikkeld in herkenbare conflict situaties met hun vrienden Rob en Marjo (Rick Engelkens en Sandra Mattie). Het begint allemaal met de bekendmaking van Rob en Marjo dat zij en vooral hij een punt gaan zetten achter hun huwelijk. Marc, beroepsmatig mediator en auteur van een zeven stappen boek om je relatie te verbeteren, voelt zich geroepen als “expert” de relatie van Rob en Marjo te gaan redden. Want als er iemand op deze wereld is die dat kan, is hij het wel.

Cabaret.
De setting is de woonkamer van Marc en Kim waar eigenlijk twee verhalen zich afspelen. We zien wat er gebeurt tussen de twee stellen in de woonkamer maar ondertussen krijgen we van Marc, buiten het verhaal om, wat extra uitleg over relaties en vriendschappen. Tijdens deze momenten wordt de huiskamer blauw uitgelicht en staat Marc mooi in het spotlicht. Hierdoor heb je echt het gevoel dat je persoonlijk wordt aangesproken. En deze momenten bieden een mooi contrast ten opzichte van de gebeurtenissen tussen de twee stellen. De combinatie van spel en muziek geeft deze voorstelling een extra lading mee, een soort van combinatie tussen cabaret en toneel.

Theater van de lach.
Het thema biedt de voorstelling genoeg handvatten om er een “deurtje in deurtje uit” komedie van te maken, maar regisseur Bruun Kuijt is die weg juist helemaal niet opgegaan. Nee, de teksten van Roos Schikker en Erris van Ginkel worden op sublieme wijze en geraffineerd neergezet in een komische vorm waar de glimlach snel over kan gaan in een bulder. En soms gaat Kuijt helemaal over de top maar weet dan toch de grens van de onderbroekenlol te vinden en zal daar niet overheen gaan. Misschien is het omdat ik zoveel herken van wat mij voor gehouden wordt op het toneel en is mijn eigen valse schaamte de reden dat ik zo vreselijk heb moeten lachen om de verschillende conflictsituaties tussen deze vier vrienden. 

Rick Engelkens Producties heeft met “Hart tegen Hart” met recht een voorstelling gemaakt waar je als producent trots op kan zijn. Geen platte humor maar heerlijk lachen om  de “ellende” van een anderen en ik ben er van overtuigd dat er voor iedereen meer dan ‘een moment van herkenning in zit en dan is het gewoon heerlijk om er zonder gêne van te genieten.
Klik hier voor de speellijst.