Bij binnenkomst in de kleine zaal van Theater Bellevue hangt een doordringende kerrielucht. Deze lucht heeft alles te maken met de voorstelling die elk moment kan beginnen, Calcutta Vastenavond.
Het verhaal speelt zich af in India, in Calcutta. Kick is met zijn vrouw Wies en zijn zuster Zus met een speciale reden naar dit deel van de wereld afgereisd. Het drietal verblijft in het luxe Hotel Presidenca. Zus weet niet wat ze meemaakt op haar eerste reis naar het buitenland en is verwonderd over alles wat ze ziet, ruikt en hoort. Je kan het een cultuurshock noemen. Kick, een man op leeftijd en aan zijn rolstoel gekluisterd, heeft een verborgen agenda, die zich gedurende de voorstelling steeds meer ontvouwt. Wies staat een bijzondere cosmetische ingreep te wachten in het Rabindranath Tagore International Hospital. Een ingreep die nog in de experimentele fase verkeert, maar waar Kick en de ijdele Wies alle vertrouwen in hebben. Zus valt van de ene verrassing in de andere en weet helemaal niet wat ze hoort als ze zelf van het tweetal een liposuctie cadeau krijgt. Het aanpassen aan de nieuwe cultuur heeft ook nog wat voeten in de aarde voor Zus. Haar avontuur in India zal een heel andere wending krijgen dan ze van te voren bedacht had.
In de lunchvoorstelling Calcutta, Vastenavond spelen Kees Hulst, Elsie de Brauw, Marisa van Eyle (vervangt Ria Eimers) de rollen van Kick, Wies en Zus. En hoe! Zodra de voorstelling begint zit je midden in het absurde verhaal.
De voorstelling zit vol (zwarte) humor en heeft dan ook, naast de serieuze ondertoon, genoeg waarover valt te lachen. Vooral het naïeve karakter van Zus en haar bijbehorende mimiek is erg sterk. En dan te bedenken dat de rol slechts sinds kort vertolkt wordt door Marisa van Eyle, die deze rol onlangs overnam van Ria Eimers. Dit te weten maakt haar prestatie nog beter. Naast Van Eyle schittert Kees Hulst als de ietwat driftige en opschepperige oud piloot Kick. Zijn karakter weet precies wat hij wil en doet er alles aan om het te krijgen. Ijzersterk neergezet door Hulst. Last but not least hebben we Elsie de Brauw. Het nonchalante dat zij uitstraalt over wat haar te wachten staat is geweldig.
Het decor bestaat uit een ronde draaischijf waar een drietal decors op gemaakt is, waarvan er twee hotelkamers zijn en een lege ruimte, die in te vullen is naar de aard van de scène. Zo draai je mee van de ene naar de andere scène. Tijdens het draaien zijn er op de achtergrond geluiden van het Indiase leven te horen, muziek, het verkeer of gesprekken.
Naarmate de ontknoping nadert, dringt er langzamerhand tot je door waarom de hele reis naar India heeft plaatsgevonden. De voorstelling duurt vijf kwartier en bestaat uit een akte. Het verhaal blijft boeiend en het acteerwerk uitmuntend.
De voorstellingen t/m vrijdag 7 april spelen in Bellevue Lunchtheater. De voorstellingen v.a. dinsdag 11 april zijn te zien in diverse theaters door Nederland en België. Tijdens de tournee gelden de aanvangstijden en toegangsprijzen van het betreffende theater. Klik hier voor de speellijst.