Première 'Het Verzet Kraakt'


Er was niet echt een plan, maar dat de bank beroofd zou worden was een feit. De grootste bankroof van Nederland werd uitgevoerd door een stel snotapen uit het verzet. De één kwam met het plan, de ander met de mankracht en het lot zorgde voor het trieste einde. Wat er moest gebeuren nadat het geld verstopt was wisten de mannen nog niet, tot zo ver ging hun plan en niet verder.

De Grootste Bankroof van Nederland
Tijdens 'Het verzet kraakt' ziet u een reconstructie van wat er gebeurde op die mistige avond van 15 november 1944. Hoe het verzet in beweging kwam en een Almelo’s filiaal van De Nederlandse Bank overvielen die in de handen was van de Duitsers van 46,1 miljoen gulden. Een toneelstuk die u mee terug neemt naar de Tweede Wereld Oorlog zonder een al te zware lading achter te laten. Het spektakel draagt het verhaal licht met zich mee vol humoristische momenten en hier en daar een Twentse uitdrukking. Een oorlogsverhaal vanuit een ander perspectief, alles draait om de bankroof, en vooral wie was het lot? De roof was geslaagd, maar waar ging het mis waardoor er alsnog zeven mannen werden opgepakt en afgevoerd?

Het verhaal kent geen happy ending. Als u net als ik van tevoren het verhaal kort samengevat inleest dan blijft het spannend tot het einde. De mannen worden ontmaskerd, hoe en wanneer wist ik nog niet en de makers van 'Het Verzet Kraakt' hebben dit goed uitgevoerd in het stuk. Volgens Herman Höften, de enige rover die het overleeft heeft, is dit het ware verhaal. 25 jaar na de bankroof heeft Herman Höften zijn verhaal gedaan en kunnen we nu in 2017 kijken naar dit goed vertaalde toneelstuk. Maar dat niet alleen, voorafgaand aan het theaterspektakel waren er van mei t/m augustus 2017 verschillende tentoonstellingen in Twentse gemeenten te zien over verhalen en feiten uit de laatste twee jaar van de WO2. En zal er naar aanleiding van het theaterspektakel en alle verhalen die verzameld zijn een film gemaakt worden die in 2018 geproduceerd word en we in 2019, vijfenzeventig jaar na de overval, kunnen zien.

Cast en vrijwilligers
Het verzet kraakt is een Twents Project waarin amateurs en professionals naast elkaar spelen in een groot openlucht theater onder begeleiding van een live orkest, gedirigeerd door Jos Pijnappel. Daarnaast helpen er voor en achter de schermen nog z’n driehonderd vrijwilligers en meer dan 25 verenigingen mee aan dit grote project. Alles bij elkaar zorgen zij ervoor dat u zich in het verhaal begeeft en niet passief naar een stuk gaat kijken. De regie is van Jasper Verheugd en samen met producent Gerard Cornelisse hebben ze een goed geregisseerde voorstelling neergezet. Veelbelovend! Een nieuw groot theaterspektakel voor 2018 staat al in de planning.

Het verzet kraakt Viviane Veger 26

De belevenis
Op de prachtige locatie komt u binnen in een grote hal vol lange tafels met een groot kookeiland in het midden. Iedereen is welkom om bij elkaar aan tafel aan te schuiven en te genieten van een provinciaal en heerlijke simpele avondmaaltijd. Tijdens het serveren van de verschillende gangen kan er een spoorwerker naast u komen zitten, fietst er een jongen achter een jongedame aan of wordt er een verzetskrant aangesmeerd aan uw buurman. De gehele sfeer is gemoedelijk, nuchter en huiselijk als in de jaren ‘40.

U kunt deze avondvullende voorstelling nog beleven tot 23 september 2017 in Almelo. Maar wees er snel bij, er zijn al verschillende avonden uitverkocht en extra voorstellingen toegevoegd.
Tickets en tijden vind u via deze link: hetverzetkraakt.nl 

Het verzet kraakt Viviane Veger 01