‘The Curious’ een waardige opvolger van Pippin

Christopher is vijftien jaar oud. Hij woont in Swindon en omschrijft zichzelf als een wiskundige met enkele gedragsproblemen. Hij houdt niet van de kleuren geel en bruin en hij houdt er zeker niet van om aangeraakt worden. Hij woont samen met zijn vader. Zijn vader heeft hem verteld dat zijn moeder twee jaar geleden is overleden aan een hartaanval. Op een avond vindt Christopher in de tuin van de buurvrouw haar dode hond, genaamd Wellington. Wellington is vermoord met een hooivork. Christopher besluit om de moordenaar van Wellington op te sporen want hij moet gestraft worden.

Dit is in het kort de basis van het verhaal ‘The Curious incident of the dog in the night-time’, afgekort ‘The Curious.’ Een boek geschreven door Mark Haddon en voor het toneel bewerkt door Simon Stephens. Dit toneelstuk is op 2 augustus 2012 in première gegaan in het National Theatre in London en is nu tot en met zondag 1 oktober in de originele versie in Koninklijk Theater Carré te zien. ‘The Curious’ is de tweede voorstelling die dit theater naar Nederland brengt in de serie Broadway aan de Amstel. In het vorige theaterseizoen kon het publiek genieten van de musical Pippin.

The experience
Op het toneel staat een enorme zwarte doos. Dit is voor de komende tweeëneenhalf uur het speelveld van de cast. De vloer en de drie zijwanden zijn voorzien van een raster en verder is alles zwart met wat witte elementen. De eerste seconden van de opening van deze voorstelling zorgen er meteen voor dat je aandacht bij de voorstelling is. ‘The Curious’ heeft als leeftijd indicatie 11+ meegekregen. De, in het Engels gesproken teksten, zijn qua niveau goed te verstaan. Maar Christopher, gespeeld door Joshua Jenkins, praat door zijn stoornissen snel, heel snel en heel gedetailleerd. De broodnodige rustmomenten worden verzorgd door de vertelster, Christophers lerares Siobhan, gespeeld door Julie Hale. Joshua Jenkins is gedurende de hele voorstelling actief op het toneel wat lichamelijk en geestelijk een zware prestatie is.

The Black Box
Vanaf dat het eerste moment zit je vast in dit bizarre en mystieke verhaal. Zeker als je al je zintuigen openstelt is ‘The Curious’ meer dan een gewone toneelervaring. Maar hoe laat je het publiek ervaren hoe de hersenen van een vijftienjarige jongen met een gedragsstoornis werken? Hoe hij de prikkels en invloeden van de buitenwereld ervaart? Je laat de cast gewoon in een enorme zwarte doos spelen. Ik hoor je denken: ‘Is dat alles?’ Nee. Die doos stop je vol met techniek en als je dat met een aan onmenselijk grenzende perfectie doet, dan zuig je het publiek de hersenen van Christopher in. Via ledverlichting en projecties, die verrassend goed werken op de zwarte achtergrond, krijg je een duidelijk beeld van hoe Christopher de wereld om zich heen ervaart. Om die ervaring te versterken zijn de geluidseffecten loeihard. Wat op de paniekmomenten van Christopher zeer beangstigend werken. Ik voel regelmatig mijn bloeddruk stijgen. De engineers hebben er voor gezorgd dat er geen piekbelasting van decibellen ontstaat, dus deze momenten kunnen veilig ervaren worden.

The Perfection
Hoe maak je een toneel versie van een kinderboek interessant voor een groot publiek? Dat lukt alleen door ieder element van het verhaal in perfectie uit te voeren. En om ervoor te zorgen dat de fantasie van de kijker geprikkeld wordt en je al zintuigen activeert zijn.
Simon Stephens is het gelukt om de sfeer en inhoud van het oorspronkelijke verhaal van Mark Haddon te transformeren naar een toneelversie. Door moderne theatertechnieken te combineren met het superieure spel van deze cast is ‘The Curious incident of the dog in the night-time’ een meer dan waardige opvolger van Pippin in de reeks Broadway aan de Amstel.

Kleine tip, loop na het slotapplaus niet hard de zaal uit…

Kijk voor meer informatie en kaarten hier.