‘Mooi weer vandaag’ – geen gebrek aan koetjes en kalfjes

In de voorstelling ‘Mooi weer vandaag’ zien we een viertal mensen genieten van de frisse buitenlucht. Er komen gesprekken tot stand en er ontstaan vriendschappen. Toch is de sfeer geladen. Waar zijn deze mensen en vooral, wat doen ze daar?

Arnold zit de krant te lezen als Max erbij komt zitten. Langzaam ontstaat er een gesprek tussen de twee heren. Als snel hebben ze elkaar genoeg te vertellen want bij elk onderwerp wat wordt aangezwengeld, en dat zijn er nogal wat, weet één van de twee er wel weer iets op te zeggen of over te vertellen. Vooral Max heeft een grote familie en kent veel mensen die allemaal wel iets aparts of noemenswaardig hebben meegemaakt. Van een val van een uitkijk toren tot wonen op de Veluwe, het gesprek gaat van de hak op de tak. Hoewel de twee zich best schijnen te vermaken met elkaars aanwezigheid blijft er iets ongemakkelijks in de lucht hangen. Zodra het tweetal de stoelen verlaten voor de lunch, nemen Cathrien en Greta plaats. Zij hebben hele andere gesprekken dan Max en Arnold. Als op een later moment de heren zich bij de dames voegen wordt langzaamaan duidelijk dat deze mensen zich niet zomaar ergens bevinden.


IJzersterk en ontzettend leuk. Dat zijn de woorden die bij me opkomen na het zien van ‘Mooi weer vandaag’. Het krachtige toneelspel van de acteurs neemt je als publiek direct mee in de situatie die eigenlijk onbesproken blijft. Maar daardoor des te interessanter is.

De uiteenlopende karakters van de personages zijn boeiend en worden voortreffelijk weergegeven door de spelers. Bram van der Vlugt geeft de rol van Arnold iets aandoenlijks, iets liefs. Aandoenlijk is ook Max, maar dan op een hele andere manier. Bart Klever vertolkt de rol van Max zeer komisch. Zijn verhalen, zijn lichaamstaal, zijn onzekerheid en het wiebelige wat hierbij hoort. Cathrien wordt gespeeld door Nettie Blanken. Zij ziet overal de lol van in en barst met enige regelmaat uit in een hysterisch gelach, wat net zo plotseling weer kan stoppen. Malou Gorter vertolkt de rol van de ietwat seksistische Greta. Zij is nogal direct en laat zich de kaas niet van het brood eten. Zij wil, net als wij, het publiek, weten wat ze daar allemaal doen en waarom ze daar zitten. Tot slot is er nog Fred, Marco Koot. Hij sleurt met de stoelen in de rondte en de andere blijven het liefst bij hem uit de buurt. De onderlinge verhoudingen zijn interessant om naar te kijken en ook de gesprekken blijven boeien. Hoewel het wel duidelijk wordt dat het niet om ‘gewone mensen’ gaat en er een dramatische ondertoon in het verhaal te vinden is, is de voorstelling erg geestig.Ik kan dan ook niet anders dan ‘Mooi weer vandaag’ sterk aan te raden. Laat je verrassen en lach om de absurde gebeurtenissen die plaats vinden op het toneel. Doe maar, want niet lachen is onmogelijk!

Kijk hier voor meer informatie en kaarten.