Club Catharsis is absurd theaterVrijdag 22 november ging Club Catharsis in première in Huis Oostpool. In de foyer hangt een verwachtingsvolle sfeer en dan gaat eindelijk de deur naar de zaal open. De benieuwde gasten betreden de Club.

Wanhopig door de leegte in haar bestaan, gaat een vrouw op zoek naar erkenning en zingeving. Ze belandt in een mysterieuze club. Een plek waar nachtmerries werkelijkheid worden en waar de lucht dik is van vervormde geluiden en vreemde muziek. Waar mensen, anders dan in het echte leven, intens leed juist omarmen in plaats van het te willen verdoven. Wat begint als een spel loopt gruwelijk uit de hand.

Club 06 Sanne Peper
De formule van Club Catharsis klinkt als die van een succesvolle Netflix serie. Maar de vraag is of deze aanpak ook werkt in een theater. Het decor is simpel, er wordt af en toe gewerkt met een microfoon. Dit, ondanks dat de spelers, met name in het begin, niet altijd te verstaan zijn voor de hele zaal. Het begin duurt erg lang, met hoge verwachtingen van Club Catharsis zit je eerst nog erg lang naar een intake scene te kijken. Hoe meer de voorstelling vordert hoe beter de verhaallijn wordt. Als er een woord Club Catharsis beschrijft dan is dat: absurd.

Lotte Dunselman moet het vaak hebben van haar stilspel, er gebeurt veel om haar heen en dan is het aan haar om met een gezichtsuitdrukking hierop te reageren. Een wanhopige, geschrokken blik is een die veel terugkomt in haar gezicht. Anna Schoen en Ilse Geilen hebben het in zich om gigantisch komisch te zijn. Zij brengen, samen met Michael Bloos (die de rol overnam van Phi Nguyen), een Luizenmoeder-achtige humor in de voorstelling. Bloos is overtuigend in zijn spel en lijkt gemaakt voor zijn rol.Club 08 Sanne Peper
Club Catharsis brengt niet constant over wat zij zou willen. Sommige scenes duren erg lang en er zit niet altijd een duidelijke lijn in. Des ondanks blijft het een vermakelijke voorstelling voor de theaterliefhebber. Muziek van John van Oostrum is de kers op de thriller taart die Club Catharsis is. Deze voorstelling is vernieuwend. Een aanrader voor iedere theaterliefhebber die uitgekeken is op brave toneelstukken.

Kijk hier voor meer informatie.

Gezien: 22 november 2019 Huis Oostpool in Arnhem