Tg de Klassieken Wraak, wie schuldig of onschuldig?

Het is 19 juli 2020. We moeten nog ontzettend wennen aan de coronamaatregelen. In Theaterpand Delfshaven zie ik Elektra op 1,5 meter van TG Mangrove.
Het is nu 25 Juni 2021, TG Mangrove heet TG de Klassieken en de coronamaatregelen worden bijna voor een groot deel opgeheven. Vanavond is de première van Wraak.

Zoals ik al schreef in mijn recensie over Elektra op 1,5 meter, uit de  Griekse mythologie komen prachtige verhalen, maar die namen, dat blijft toch wel een dingetje. Vandaag maken we het ons een beetje makkelijk en pak ik de uitleg van deze voorstelling gewoon van de website van TG de Klassieken.

Het verhaal
Elektra (Annemieke Elstak ) woont bij haar stiefvader en moeder, de Koning en Koningin van Mycene, in het paleis. Koning Aigisthos ( Derk Oudshoorn ) doet er alles aan om geliefd te zijn bij het volk, zijn dagelijkse vlogs maken hem populair bij zijn onderdanen en hij houdt continu de populariteits-peilingen in de gaten. Maar als de camera uit is, is hij alles behalve een lieve en charmante Koning. Hij houdt Elektra gevangen in het paleis en heeft haar compleet in zijn macht. Elektra mag geen eigen mening hebben en wordt op allerlei verschillende manieren door haar stiefvader onderdrukt. Koningin Klytaimnestra ( Daniëlle Meijboom ) heeft meer aandacht voor cocktails dan voor haar dochter. Over haar vader weet Elektra niets, ze weet alleen dat hij haar in de steek heeft gelaten en dat hij met haar broertje Orestes ( Kwint Stukker ) is weggegaan. Alles wat ze kent, is het kille paleis.

Jarenlang gaat het zo. Tot Elektra ’s nachts wakker schrikt uit een droom over haar broertje Orestes, die dag vijftien wordt. Als ze ernaar vraagt snoeren haar ouders haar de mond, maar Elektra kan het niet loslaten. Ze voelt dat haar broertje de enige is die haar uit de verstikkende situatie in het paleis kan bevrijden. Ze roept de Goden aan die haar gebeden verhoren. Als tot haar grote vreugde haar broertje Orestes verschijnt, krijgt ze de keiharde waarheid over haar verleden te weten. Hij vertelt dat hun vader een oorlogsheld was die hun zusje heeft geofferd voor wind voor de Trojaanse Oorlog en bij terugkeer daarvan door Aigisthos en haar moeder Klytaimnestra bruut is vermoord. Haar wereld stort in. Orestes wil voor zijn zusje opkomen en is vastberaden om zijn moeder en haar nieuwe man te vermoorden. Opgehitst door vrienden en vol woede nemen Orestes en Elektra ijskoud WRAAK. Maar daarna begint hun geweten te knagen…

Wanneer zij in de rechtszaal terecht staan voor de moord op hun moeder en stiefvader, rijst de vraag:
Was deze wraakactie wel rechtvaardig? En of ze schuldig zijn of niet… dat bepaalt het publiek.

Dan staat er op de website een conclusie:
WRAAK is een dynamische voorstelling waar spanning wordt afgewisseld met veel humor en interactie met het publiek.

Ik zou nu kunnen denken, hoppa vijf sterren erbij en klaar, want deze korte zin omschrijft de voorstelling perfect maar dat doe ik niet.
Higher level
TG de Klassieken heeft met Wraak dit verhaal naar een volgend niveau gebracht. Als ik een voorbeeld aan zou moeten geven, van hoe je een echte klassieker toegankelijk maakt voor het jonge publiek, dan is dit de manier om dat te doen.
Aan de basis van het verhaal is niet gesleuteld. De uitvoering daarentegen is er één die emoties en verstand samen laten battelen. 
Het oorspronkelijke verhaal speelt zich af in de Griekse oudheid. Echter TG de Klassieken heeft het hele verhaal opgetild en weer neergezet in het heden.
De Koninklijke familie zit op social media en Koning Aigisthos meet online zijn populariteit van en die van zijn familie. Ellende laten we niet zien. Hun wereld is er één van schone schijn,  zoals we onze wereld op social media vaak laten zien.

Broh!
Orestes en zijn vriend Pylades zijn jonge gasten, die zeker voor het jonge publiek zeer herkenbaar zijn.  Ze spreken de taal van de straat. Aron Elstak speelt de rol van Pylades en dit karakter is één van de vrolijke noten in dit stuk. De zaal gaat bij zijn spel volledig plat van het lachen. Annemieke Elstak is er goed in geslaagd om op  dit karakter geen stigma te plakken. Het kan een jongen zijn van iedere afkomst, heel knap gedaan. 
Dat Elektra een jonge vrouw is geloof je door het spel van Annemieke Elstak volkomen, de uitstraling van Aron Elstak en de andere rollen die hij speelt, geven bij mij niet het gevoel dat hij rond de 15 jaar zou kunnen zijn. Wat trouwens totaal geen enkele invloed heeft op mijn beleving van het verhaal. Maar dan Kwint Stukker. Ik moet bekennen ik was niet bekend met deze acteur. Kwint Stukker heeft mij de hele voorstelling laten geloven dat hier een jongen op het toneel staat die net 15 jaar oud is geworden. In alles straalt de acteur dit uit, taal, mimiek en spel. Deze naam zal ik niet meer vergeten.

Wraak TG de Klassieken foto Mieke van der Raay 18

Social Media Looks
Een ander prachtig karakter is de stylist/visagist die in het Koninklijk paleis zijn werk doet. Want ja voor al de social media filmpjes moet je er wel goed uit zien.  Ook deze schitterende rol wordt gespeeld door Aron Tak. Behalve dat deze man ontzettend veel humor de zaal instuurt voel je een droeve ondertoon. Met dit karakter heeft Aron Elstak het walgelijke gedrag van de koning bij mij weten te versterken.

Onbedoeld extra detail
In haar regie heeft Annemieke Elstak het verhaal zo opgebouwd dat ik, gedurende het verhaal, mij nog meer betrokken ben gaan voelen bij de karakters dan bij Elektra op 1,5 meter.  Daarnaast is Annemiek Elstak in haar rol van Elektra ook daadwerkelijk gewond geraakt en waren onder er het verband behoorlijke blauwe plekken te zien. Dit kleine detail maakte dat ik mij nog meer betrokken voelde bij het leed van Elektra.

Wraak TG de Klassieken foto Mieke van der Raay 53

Derk Oudshoorn trekt niet alleen bij de familie het bloed onder de nagels vandaan, maar zijn spel is zo realistisch dat er weinig sympathie voor de koning in de zaal te proeven is. Zeker de scène waar Elektra gestraft wordt voor het verlaten van het paleis is in haar subtiliteit zo indringend.

Wat zet Daniëlle Meijboom een geweldige koningin Klytaimnestra neer. Ook deze rol is zo herkenbaar voor vrouwen die in haar positie zitten. En dan bedoel ik niet in de uitvoering van haar taak van Koningin, maar in de rol van onderdrukte vrouw.  Het moment dat zij, online, haar gevoelens bloot geeft is bij mij goed hard binnengekomen.  

Wraak TG de Klassieken foto Mieke van der Raay 47
 

Het oordeel
Aan het einde komt nog een belangrijk moment. Wij, het publiek,  moet als de jury in de rechtszaal ons oordeel over schuld of onschuld geven. Doe dit onderdeel van de voorstelling serieus, want anders krijg je, net als ik, spijt van je beslissing.

Op de website van TG de Klassieken staat:
WRAAK is een dynamische voorstelling waar spanning wordt afgewisseld met veel humor en interactie met het publiek.
Maar het is echt veel meer dan dat. Wraak confronteert ons via een mooie mythologisch verhaal met een problematiek die heden ten dagen, helaas, nog steeds actueel is.
Jongeren maar zeker ook het volwassen publiek zal heel veel elementen uit deze voorstelling herkennen.

Meer over TG de Klassieken lees je hier


Gezien op 25-6-2021 Theater het Kruispunt Barendrecht

Daar het de avond was voor we een nieuwe fase in gaan betreffende de corona maatregelen wil ik ook een compliment  geven aan Theater Kruispunt voor hun geweldige gastvrijheid en ook Spruijt  eten en drinken voor hun vriendelijkheid en wat een heerlijke plek hebben jullie om na de voorstelling nog even wat te drinken. Ik kom snel even langs.