Buy website traffic cheap

Recensie “Hij zei / Zij zei”


Door Andy Doornhein

Vanavond staan ze samen voor het eerst op de planken Berit Companjen en Silvester Zwaneveld. Nu moet ik meteen vertellen dat ik een enorme liefhebber ben van de humor van deze twee artiesten. Ik hoop dan ook dat deze samenwerking de boel gaat versterken.
De premièrevoorstelling wordt gespeeld in Theater De Luifel in Heemstede. Een theater waar ik mij meteen thuis voel. Heerlijk ongedwongen, vriendelijke sfeer en laat ik dat vooral even noemen, zeer betaalbare consumpties. Maar goed dat even terzijde.

Berit Companjen is geboren in 1981 in Den Haag. Haar lengte en postuur zijn haar handelskenmerken geworden en ze maakt daar zonder enige schroom dankbaar gebruik van. Ik heb haar stand-up optredens een paar keer eerder mogen zien. Die hebben een blijvende indruk achtergelaten. Vooral haar onverbloemd taalgebruik is verkwikkend te noemen. 
Silvester Zwaneveld geboren in 1969 in Beilen. Vooral bekend van zijn samenwerking met Arie Koomen, maar is ook zeker een verdienstelijke regisseur.

Recensie “Hij zei / Zij zei”

In “Hij zei / Zij zei” gaan Companjen en Zwaneveld in op de verschillen tussen man en vrouw. Zoekend naar begrip, verbinding en elkaars perspectief. De voorstelling bestaat uit drie elementen, links op de vloer een toneelstukje, rechts op de vloer stand-up comedy en in het midden komen de uitlegblokken voorbij. Voor de duidelijkheid wordt nog even uitgelegd dat in het toneelstukje Companjen en Zwaneveld wel typetjes spelen en als stand-up comedy zichzelf zijn.
De opzet van deze avond vind ik bijzonder gewaagd te noemen. Want gaan die drie componenten niet erg afleidend werken?  Al snel kom ik erachter dat dit een fantastische combinatie is. De overgangen van stand-up naar sketches zijn zo organisch dat ze eigenlijk één geheel vormen in de belevenis van deze voorstelling. Het één kan niet zonder het ander. De wat mildere toon in de humor van Zwaneveld vormt een mooi contrast met de openhartige eigenspot van Companjen. Companjen heeft werkelijk overal lak aan en omschrijft haar belevenissen in absoluut duidelijk taalgebruik.

Recensie “Hij zei / Zij zei” 

De chemie tussen Zwaneveld en Companjen is verrassend. Hoewel Companjen met haar 1.52 meter fysiek in het nadeel is ten opzichte van Zwaneveld, is zij dat in haar spel en uitingen totaal niet. De manier waarop de verschillen tussen man en vrouw voor het voetlicht worden gebracht is zo herkenbaar.
De uitleg momenten zijn grappig met leuke animaties maar staan, qua humor, volledig in de schaduw van de twee andere elementen. Ze zijn absoluut een belangrijk onderdeel van de voorstelling, een heerlijk rustpuntje in een verder hilarische voorstelling.

Recensie “Hij zei / Zij zei”

De combinatie Companjen/ Zwaneveld werkt uitermate goed. De snelheid in de voorstelling is goed te verwerken en biedt weinig mogelijkheden om afgeleid te worden. Eén moment in de voorstelling laat even alle humor uit de voorstelling verdwijnen. Silvester verteld een kort verhaaltje over een vrouw. Een indringend en aangrijpend verhaal. Zo knap om precies op het juiste moment in de voorstelling zo’n aangrijpend verhaaltje te kunnen en willen brengen. Hierna komt de humor met een emotionele lading weer terug.

Recensie “Hij zei / Zij zei”

Creëren Berit Companjen en Silvester Zwaneveld in “Hij zei / Zij zei” meer begrip voor de verschillen tussen mannen en vrouwen? Welnee want juist die verschillen maken een relatie juist zo leuk. Omarm het feit gewoon dat we anders zijn, maar dat we niet zonder elkaar kunnen. Hopelijk kan, in de toekomst, Companjen ook niet meer zonder Zwaneveld, want deze combinatie is mij zeer goed bevallen.

Klik hier voor de speellijst

Gezien op 17 november 2023 in Theater de Luifel in Heemstede