Buy website traffic cheap

Recensie Thijs van de Meeberg “Met de beste bedoelingen”


Door Andy Doornhein / foto's Anneloes van den Adel

Het is alweer de vierde solovoorstelling van Thijs van de Meeberg die in première gaat in het leuke Theater Walhalla in Rotterdam-Katendrecht. Naast zijn eigen voorstelling toert hij met zijn cabaretformatie, Remy Evers en Marco Lopes als “Un Dos Stress” door Nederland met hun “De Grote Un, Dos, Stress Kerstspecial”.

Recensie Thijs van de Meeberg “Met de beste bedoelingen”

Het thema van deze avond is de zoektocht naar het antwoord op de vraag: Hoe bewaak ik de vrede? De hele wereld staat in brand. De éne oorlog is nog bezig en de volgende dient zich alweer aan. Om deze problemen het hoofd te bieden, heeft van de Meeberg een fantastisch plan. Hij gaat zijn verjaardag vieren en hij nodigt iedereen daarvoor uit. Maar of dat een goed idee is?

Recensie Thijs van de Meeberg “Met de beste bedoelingen” 

Natuurlijk is dit plan al een bizarre insteek om de problematiek van de wereld op te gaan lossen. Maar om die bespreekbaar te maken is het een gouden vondst.
De samenstelling van de visite op het feest is een karikaturale afspiegeling van de huidige maatschappij. Zijn vrienden van vroeger uit Brabant tegenover zijn huidige vriendenkring uit de randstad, zijn gescheiden ouders met nieuwe partners, een donkere vriendin en twee zussen die elkaars tegenpolen zijn. Alle componenten die de huidige geschillen en conflicten maken zijn aanwezig en van de Meeberg is er bijzonder goed in geslaagd het zichtbaar te maken. Het verhaal schiet van de éne herkenbare wanhopige situatie naar de andere. Ieder nieuwe ontwikkeling zorgt ervoor dat de lach permanent in de lucht blijft hangen. De timing van de grappen is messcherp. 
Zelfs het uitvallen van de microfoonzender wordt op meesterlijke wijze in de voorstelling verweven. Als je niet beter zou weten lijkt het wel een geschenk uit de hemel.

Van de Meeberg heeft de conflict onderwerpen zoals racisme, seksisme, woke en oorlogen zeer vakkundig in dit verhaal verwerkt. Soms beschamend subtiel zoals het nooit praten over zijn gekleurde vriendin bij zijn vriendengroep, dan weer ruig en hard. De boodschap wordt nog eens extra versterkt door de serieuze tussensketches. Het mooie verhaal van de opa van, Van de Meeberg, die in het verzet gezeten heeft, maakt grote indruk. Naadloos gaat het verhaal na zo’n anekdote weer terug naar de verjaardag die steeds meer uit de hand aan het lopen is.

Recensie Thijs van de Meeberg “Met de beste bedoelingen”

De interactie met het publiek is zeer traditioneel. Het heeft wel één extra bijzonder goede component en dat is improvisatie. Met de snelheid van het licht reageert van de Meeberg op opmerkingen uit de zaal en in het bijzonder op die van “het slachtoffer” van vanavond.

De voorstelling is ook visueel gezien een plaatje. Er wordt veel met licht- en rookeffecten gedaan en dat is uitzonderlijk voor een cabaretvoorstelling. Het verhoogt absoluut de feestvreugde.

Als met een enorme knal het verjaardagsfeest beëindigd wordt komt de inkeer bij de visite om de hoek kijken. Soms is er dus een conflict nodig om juist elkaar weer te kunnen vinden. Hoewel dat op wereldniveau helaas nooit zo werkt.

In ”Met de beste bedoelingen” gaat Thijs van de Meeberg er echt met een gestrekt been in. In een verhaal doorspekt met scherpe en directe grappen brengt hij zijn onderwerpen op meesterlijke wijze over op het publiek. De humor krijgt een extra gouden randje, met een zwarte haarlijn, door de serieuze anekdotes.

Ik vermoed dat regisseur Titus Tiel Groenestege zijn handen vol heeft gehad om het ongeleide projectiel Thijs van de Meeberg in juiste banen te leiden. Maar daar is hij bijzonder goed in geslaagd. Verhaal, intentie en humor zijn heerlijk in balans. De grappen zijn perfect gedoseerd zonder dat het verhaal verzuipt in haar eigen humor.
Het koelbloedige optreden van technicus Marco Koppens is bij deze premièrevoorstelling de kers op een enorme slagroomtaart.

Klik hier voor de speellijst.

Gezien op 16 november 2023 in Theater Walhalla in Rotterdam-Katendrecht