De kerstproducties van het Haagse dansgezelschap DeDutchDon’tDanceDivision hebben in het verleden al meer dan eens bewezen dat eeuwenoude tradities en verhalen hun charme en karakter niet verliezen wanneer choreografen en artistiek leiders van DeDDDD Thom Stuart en Rinus Sprong deze onder handen nemen. Na het succes van DeDDDD’s wonderschone Alice in Winter Wonderland afgelopen jaar, was deze kerst een ander ballet van de Britse componist Carl Davis aan de beurt: A Christmas Carol. Het uit 1843 daterende verhaal van Charles Dickens over de zonderling Frederick Verreck (beter bekend als Scrooge), die door een drietal bezoeken van geesten in één nacht tijd verandert van absolute kersthater in een liefdevol man met een groot hart, is de Britse klassieker der kerstverhalen en vormt de basis voor deze gloednieuwe, Haagse variant.
Wat na het ontwerpproces en een intensieve repetitieperiode ten tonele verschijnt is een cast van ruim 80 dansers die, gekleed in heel diverse, kleurrijke kostuums, met een flinke dosis energie een bruisend en sprankelend ballet neerzet. Het is een nieuwe versie, maar het klopt! A Christmas Carol besprenkelt volle zalen met een hoop liefde en wakkert een sterk gevoel van saamhorigheid en verbondenheid aan.
Stuart en Sprong hebben aan A Christmas Carol – zoals we van hen gewend zijn – een geheel eigen draai gegeven, maar zonder het origineel teniet te doen. Het moois blijft bewaard en stoffige elementen worden opgepoetst en gemoderniseerd. Zo wordt het decor opgebouwd waar het publiek bij zit. Huisje voor huisje komt de sprookjeswereld tot leven en voor je het weet waan je je in het leven van Frederick Verreck. Deze botterik wordt gespeeld door niemand minder dan Rinus Sprong zelf. Hij weet met zijn eigenzinnige vertolking het publiek te pakken en harten te winnen. Niets dan lof voor zijn spel! Sprong is geknipt voor zijn rol en hoort duidelijk, zelfs na een lange carrière in de danswereld, nog altijd op het toneel thuis.
Een ander pareltje in A Christmas Carol is de jonge Lucas die na deelname aan het televisieprogramma The Big Audition enkele maanden voor de start van het repetitieproces op 9 jarige leeftijd werd gecast voor de rol van Kleine Kees. Deze rol omvat naast dans en spel ook zang en vergt dus een hoop kwaliteiten van het jonge talent. Zijn dans en spel vallen bij het publiek in de smaak en zorgen voor een collectief "aah-moment". Wat zang betreft krijgt hij helaas niet de kans om te laten zien wat hij in huis heeft. Met het Engelstalige liedje dat hij solo zingt kan hij nauwelijks op tegen het majestueuze geluid van een voltallig orkest. Het geheel is ontwapenend en aandoenlijk en maakt dat de zaal stilvalt. Lucas heeft duidelijk potentie en met een Nederlandstalig lied zouden zijn kwaliteiten waarschijnlijk beter tot zijn recht zijn gekomen.
Bijzonder aan deze productie is verder de professionaliteit die zij uitstraalt. De formule en missie van de jaarlijkse kerstproductie van DeDDDD (het samenbrengen van beroeps- én amateurdansers van 5 tot 65 jaar) is er één die een flinke portie lef en deskundigheid vergt van het gehele team. Vooral de grote hoeveelheid kinderen die schittert in A Christmas Carol is opmerkelijk. Hen wordt naast een onvergetelijke ervaring on-stage, off-stage gedurende de repetitieperiode een gedegen danseducatie en een kijkje in het leven van professionele dansers en hun training geboden. Zo’n grote groep relatief onervaren kinderen (van wie er doorgaans weliswaar veel doorstromen naar dansvakopleidingen) opnemen in een voorstelling die in slechts drie maanden repetitietijd moet uitgroeien van niets tot een spektakel is – eerlijk is eerlijk – gedurfd.
Weinig choreografen en repetitoren zijn immers in staat om met een dergelijke, zeer gemêleerde groep dansers een grote productie als deze tot een succes te maken en dansers van al die verschillende niveaus en leeftijden niet alleen harmonieus te laten samenwerken, maar ook het beste in elkaar naar boven te halen. Iedereen heeft in deze voorstelling zijn eigen plek in het geheel en allen lijken evenzeer gewaardeerd te worden als performer. Met slechts twaalf vaste dansers en een cast die drie maanden heeft om volledig op elkaar ingespeeld te worden, doet DeDDDD niet onder voor de andere grote dansgezelschappen in Nederland.
En op elkaar ingespeeld zijn ze! Hoewel de vaste dansers van DeDDDD uitblinken in sublieme danstechnische vaardigheden en spel, is het echter het corps de ballet dat zich onderscheidt in synchronie en een zichtbare eenheid vormt. Hun wapperende kostuums verhullen de persoonlijkheid van de dansers, maar versterken iedere beweging. Het geheel is magisch.
De professionele dansers lijken soms moeite te hebben met de snelheid waarmee de danspassen elkaar opvolgen evenals de stiptheid daarvan op de meeslepende muziek van het Residentie Orkest. Dit resulteert meermaals in ietwat rommelige duetten. Omdat het overgrote deel van de voorstelling bijzonder strak gedanst wordt, is de algehele indruk die A Christmas Carol achterlaat echter buitengewoon positief.
Zoals een bezoeker opmerkt bij het aanbreken van de pauze: "Het lijkt alsof er maar een paar minuten voorbij zijn gegaan, dus dat betekent dat het mooi is."
A Christmas Carol zal volgend jaar kerst wederom te zien zijn in het Zuiderstrandtheater in Den Haag. Houd de website van DeDDDD in de gaten! www.ddddd.nu
Gezien op: 29/12/2019 Zuiderstrandtheater Den Haag