Buy website traffic cheap

Stravinsky Sprookjes - Fairy's Kiss - AnnaT-Tim-Erica voorgenerale


Een welkome  boodschap In deze roerige tijd

The Fairy's Kiss is gebaseerd op De IJskoningin een sprookje van Hans Christian Andersen.

Ratmansky heeft er echter een geheel eigen draai aangegeven. Een moeder komt om in een sneeuwstorm. Haar pasgeboren zoontje wordt gered door de Fee en hij groeit op in een dorp waar hij verliefd wordt en gaat trouwen. Echter verschijnt de fee een paar keer voor de gebeurtenis en zij toont haar liefde waardoor hij in verwarring is. Vlak voor het huwelijk verschijnt de fee in dezelfde bruidsjurk als zijn geliefde en ze dansen totdat na de kus hij erachter komt dat zij niet degene is waarmee hij trouwt. Het huwelijk wordt afgeblazen maar de jongen beseft dat zijn lotsbepaling de juiste is. Offers moeten er genomen worden om te bereiken wat je werkelijke doel is in dit leven.

©Altin Kaftira Dansers: Timothy van Poucke, Erica Horwood en ensembleZoals de componist Stravinsky  zijn Le Baiser de La Fee(1928) heeft gecomponeerd als ode aan Tsjaikovski zo heeft Ratsmanski dit sprookje ook als ode gemaakt. Met groot respect naar de muziek weet hij een helderheid te scheppen in zijn dansidioom die verfrissend en vernieuwend is zonder de klassieke techniek te verloochenen. Alle aspecten van de klassieke techniek komt aan bod. De mooie groepsdansen zijn stuwend al had ik wel het idee dat de karakteristieke volksdansen van de dorpsbewoners soms wat langdradig waren. De drie hoofdrollen heb ik zelden zo perfect gecast gezien. Anna Tsygankova als de Fee verbeeldt alles waar devotie en respect naar de balletkunst voor staat. Erica Horwood is de verloofde die sereen en oprecht haar liefde toont. En de jonge man die een vertolking krijgt van Timothy van Poucke bevestigd hiermee wel waarom hij pas geleden werd bevorderd tot eerste solist. Zijn vooruitgang is verbluffend, zowel technisch  als karakteristiek. Als hij beseft dat hij zijn lot aanvaardt ontstaat er magie. Nou laat Ratmansky dat ook geniaal zien in het slot. Het ensemble danst dan in vleeskleurige kostuums delen uit balletten zoals Apollon, La Bayadere, Serenade, Les Noces. Dit is zo'n mooie samensmelting met een werkelijk goudkleurig stralend decor. De Jonge man wordt boven het ensemble uitgetild en beseft dat hij voor de kunsten geboren is. De ode van Ratmansky is die aan de dansers. Hij laat zien wat die dansers moeten opgeven om tot grote hoogten te kunnen presteren. Trouwens een mooi geheel met decor en kostuums ontworpen door Jerome Kaplan.

©Altin Kaftira Dansers: Timothy van Poucke, Erica Horwood en Anna Tsygankova


Het tweede Ballet Firebird is van een hele andere orde.
Ivan is op doortocht en komt in een geheimzinnige tuin terecht. Hij vangt een vuurvogel maar zij vecht zich vrij. Ze geeft hem echter een van haar magische veren waarmee hij haar in gevaar kan oproepen.  In het bos schuilt een groep vrouwen die door de wrede tovenaar Kosjtsjej betoverd zijn terwijl hun mannen in de bomen van de tuin gevangen zitten. Ivan wordt verliefd op een van de vrouwen. De tovenaar moet daar niks van weten en er volgt een strijd waarbij Ivan zijn magische veer gebruikt. De Vuurvogel danst een dance macabere waaraan de vrouwen niet kunnen ontkomen en uitgeput neervallen. Het meisje wat verliefd is op Ivan moet het ontgelden. Echter laat de Vuurvogel Ivan zien hoe hij de betovering kan beëindigen en zo worden de mannen bevrijd. Een einde van alles komt goed.

Stravinsky Sprookjes - Fairy's Kiss - AnnaT-Tim-Erica voorgenerale
©Altin Kaftira Dansers: EnsembleHet is een kleurrijk gebeuren. De magische bomen en decor van Simon Pastukh en de fel groene en rode kostuums van Galina Solovjeva springen eruit. Maia Makhateli als de Vuurvogel is vliegensvlug, strijdbaar met een mooie lichtheid op haar spitzen. Ivan door Giorgi Potskhishvili is nobel en oprecht. Ook Leo Hepner zet een geloofwaardige tovenaar neer en Yuanyuan Zhang is een grappig wezen als Meisje. Je kan dit sprookje zo verplaatsen naar deze tijd waar Poetin de tovenaar is die de boel met slechte bedoelingen terroriseert. Dat de Vuurvogel maar gauw de betovering mag verbreken. In ieder geval is deze avond er een van overvloedige schoonheid.  Het is fijn je even in een sprookjesachtig gebeuren te begeven.

©Altin Kaftira Dansers: Giorgi Potskhishvili en Maia Makhateli

Als je dan ook betoverd raakt door de  muziek van Igor Stravinsky, hier geweldig mooi vertolkt door Het Balletorkest o.l.v. Matthew Rowe, dan is dat een bonus. Ik vind Alexei Ratmansky en Het Nationale Ballet een geweldige combinatie. Een aanrader in dit Holland Festival.

Klik hier voor de website van Nationale Opera en Ballet

 

Gezien 15- 06- 2024 in Het Nationale Opera en Ballet te Amsterdam.