Door Peter Rombouts - foto's Marc Haegeman
In deze donkere dagen rond kerst is een bezoek aan de voorstelling Raymonda de ultieme kerstbeleving. In alles voldoet deze productie aan waar kerst voor staat. De werkelijk schitterende oogstrelende kostuums en decors, de volle emotionele klanken van het live spelende Balletorkest en s'werelds beste dansers. Dit alles in een avondvullende klassieke ballet productie waar de verhaallijn met respect van het origineel naar deze tijd is gezet.
Vergelijkbaar met een serie als Bridgerton zien we hier hoe Raymonda, opgevoed door haar tante gravin Sybille de Doris, haar verjaardag viert in de Provence. Haar Hongaarse grootvader, groothertog Sandor van Belovár komt op bezoek en benoemt haar als zijn opvolgster tot groothertogin. Tijdens haar verjaardag verlaat haar jeugdliefde, de ridder Jean de Briennes, het feest veel te vroeg om met zijn vrienden naar een toernooi te gaan. Onverwachts verschijnt er een meegebrachte gast van de hertog, Abd al-Rahman sjeik van Córdoba, op haar feest en Raymonda is in verwarring. De volgende dag op haar inauguratie is de sjeik ook uitgenodigd. Hij neemt zijn hele entourage mee en verklaart Raymonda zijn liefde. Als zij die beantwoordt komt ridder Jean terug van het toernooi en overziet woedend de situatie. Na een zwaardgevecht komt Raymonda tussenbeide en vertelt haar ridder dat ze kiest voor de sjeik. Hij vertrekt en het verhaal eindigt met een geweldig trouwfeest.
Vanaf dat het doek opengaat zien we in een prachtig stijlvol decor, een middeleeuws kasteel, waar we deelgenoot worden gemaakt van gasten, vrienden en familie die de verjaardag van Raymonda vieren. Raymonda wordt gedanst door Maia Makhateli die doorleefd met een jeugdige lichtheid haar kunnen toont. Vooral in de adagio's is ze lyrisch mooi op haar spitzen. De verliefdheid voor haar jeugdvriend en tevens de verwondering voor haar gevoel bij Sjeik Abd al-Rahman is geloofwaardig en bijzonder stijlvol.
In de eerste acte zit een droomscène van ongelooflijke schoonheid. Het is werkelijk een ode aan het corps de ballet. Een choreografisch hoogtepunt waar de danseressen in blauwe tutu's de mooiste passen en formaties vormen en waar Raymonda zowel met haar ridder als met haar sjeik tussendoor danst. Ik wil daar speciaal Connie Vowles noemen die eruit springt door haar muzikaliteit en haar sterke expressieve techniek als een van de leidende danseressen van het Corps de Ballet.
In de tweede akte is het Young Gyu Choi die als Abd al-Rahman met bravoure zijn kunnen toont. Met zijn perfecte draaien en hoge sprongen verstaat hij de kunst van het verleiden. Zijn entourage van strijders, sabel dansers en Spaanse dansers zijn aanstekelijk en kleurrijk. In de laatste akte waar de trouwerij plaatsvindt, zien we prachtige solo's en duetten van Makhateli en Choi.
Dit was het laatste ballet van Marius Petipa, de grondlegger van de balletklassiekers. Zijn Raymonda ging in 1898 in Rusland in première.
Zijn ballet technische choreografieën worden nog overal ter wereld uitgevoerd. Met veel respect voor zijn stijl heeft Rachel Beaujean, na veel onderzoek, een glorieuze productie neergezet. Sommige nieuw gemaakte choreografieën zijn altijd in de stijl van Petipa gemaakt. Soms vind ik vaak de groeps of volksdansen uit de klassiekers even een tussendoortje voor het grote vuurwerk. Hier is iedere groepsdans en volksdans een belevenis. Alle dansers kunnen stralen en dat is te zien. Nou komt dat ook door de geweldig kleurrijke kostuums van Jerome Kaplan die ook de prachtige decors heeft ontworpen.
Tel daar bij op dat Aleksandr Glazoenov een meeslepende compositie heeft gemaakt waar hij alle instrumenten van het grote orkest ten volle heeft gebruikt. Dat ook nog eens fantastisch live gespeeld door het Balletorkest o.l.v. Vello Pähn maakt dit tot een van de beste klassieke ballet producties die ik ooit heb gezien.
Raymonda is nog te zien tot en met 1 januari 2024. Voor meer info zie de website van Het Nationale Ballet.
Gezien 9 december 2023 in het Nationale Opera en Ballet te Amsterdam