Buy website traffic cheap

Recensie Een nieuwe moderne versie van Swan Lake bij Introdans oogt jeugdig en fris


Door Peter Rombouts - foto's Hans Gerritsen

Choreograaf Stijn Celis gebruikt niet alle muziek en heeft het ballet ingekort tot anderhalf uur. Ook geeft hij een andere draai aan het sprookje zodat het voor kinderen wat beter te begrijpen is. Het allerleukst is wel dat zowel dansers als danseressen  zwanen zijn. Helemaal het gedachtegoed van deze tijd.

Recensie Een nieuwe moderne versie van Swan Lake bij Introdans oogt jeugdig en fris 

De koningin wil dat haar zoon prins Siegfried een vrouw kiest en zijn rol als opvolger van de troon op zich neemt. Wars van protocol vlucht hij s'nachts de natuur in waar hij Odette tegenkomt. Ze is met een hele groep mensen die betoverd zijn door de tovenaar Roodbaard. Overdag zijn het zwanen en s'nachts zijn ze even weer mens. Ze worden verliefd maar om volledig weer mens te worden moet ze een geliefde vinden die haar volledig trouw is.

 Recensie Een nieuwe moderne versie van Swan Lake bij Introdans oogt jeugdig en fris

Dan wordt door de koningin een feest georganiseerd waar vier huwelijkskandidaten worden ingevlogen. De prins heeft er allemaal geen zin in en is depressief. Tovenaar Roodbaard verschijnt vermomd op het feest en heeft Odette omgetoverd tot een zwarte zwaan met de naam Odile. Siegfried wil met haar trouwen en zo heeft Roodbaard gewonnen. Odette moet voor altijd zwaan blijven. Siegfried laat zich behandelen door een dokter niet wetende dat die dokter Roodbaard is die hem ook tot zwaan maakt. De tovenaar denkt hiermee meer macht te vergaren.

Recensie Een nieuwe moderne versie van Swan Lake bij Introdans oogt jeugdig en fris 

De stijl van Stijn Celis is aards met veel menselijke trekjes. Veel diepe posities met gebogen knieën. Zo worden pirouettes gedraaid en vaak een been hoog in de lucht gegooid met geflexte voeten. De sprongen zijn hoog met opzwiepende armen. De zwanen zijn op blote voeten en dat geeft een heel ander effect als de bijna zwevende zwanen op pointe uit het klassieke Zwanenmeer. Ook omdat zowel de jongens als meisjes zwanen zijn spreekt dit voor kinderen tot de verbeelding. Heel duidelijk is dat hij gedanst heeft bij Mats Ek want zijn stijl vind ik zeker geïnspireerd op die van de Zweedse choreograaf. Veel humor en menselijke eigenaardige trekjes betrekt hij in zijn bewegingen. Zo grappig dat de vier prinsessen per glijbaan arriveren. Zo zijn er meer leuke scene's o.a. van de koningin die probeert te slapen op een kasteel gemaakt van een luchtkussen. De mooiste rol is die wel van tovenaar Roodbaard die in al zijn vermommingen eigenlijk de rode draad is van het verhaal. Prachtig gedanst door Guiseppe Calabrese.  Ook de romantische momenten van Siegfried (Salvatore Castelli) en Odette (Demi Verheezen)zijn vertederend gedanst. Uiteindelijk zijn ze wel op het eind samen.

Afijn we willen de realiteit soms even vergeten en dan is het theater een genoegen.
De vele families met kinderen in de uitverkochte zaal gaven een terechte staande ovatie aan de dansers van Introdans.
Want altijd brengt de groep repertoire wat niet zwaar op de hand is en dat is zo welkom in dit Nederlandse dansklimaat.

 
Nog te zien tot begin februari door heel Nederland
 
 
 
Gezien 23-12-2023 in de Flint te Amersfoort