Buy website traffic cheap

Recensie Message in A Bottle  door Andy Doornhein foto's Helen Maybanks

Door Andy Doornhein / foto's Helen Maybanks

Iedere dag staan de kranten weer vol met oude en nieuwe conflicten op de wereld. Miljoenen mensen zijn op de vlucht, zoekend naar een vellig of beter bestaan. Oorlogen, honger en natuurrampen maken voor veel mensen op de aarde het leven ontzettend zwaar.
Message In a Bottle vertelt het verhaal van een gezin uit het vreedzame dorpje Bebko. In Bebko is het altijd feest. Dan wordt het dorp, tijdens een burgeroorlog, aangevallen en moeten de ouders van de drie tieners Leto, Mati en Tana  met het hele gezin vluchten voor het geweld. Een reis met grote risico’s. Onderweg raakt het gezin gescheiden van elkaar en moeten ze ieder apart verder met hun hachelijke reis op zoek naar een veiliger en beter bestaan.

Message In A Bottle

Toen ik hoorde dat deze, met veel sterren bekroonde, voorstelling naar Nederland zou komen was ik meteen nieuwsgierig. Een mooi hedendaags verhaal, excellente choreografie van Kate Prince en de muziek van Sting (The Police). Dat moet een bijzondere combinatie gaan opleveren dacht ik….

Op donderdagavond negen november is daar dan eindelijk de première voorstelling in het DeLaMar. Als het doek omhoog gaat overkomt mij een gevoel wat ik nog nooit eerder heb gehad bij een dansvoorstelling. Ik word op dat moment meegetrokken in een ervaring, waarvan ik nog niet besef wat dit met mij gaat doen.  Meteen vanaf de eerste seconde word ik beetgepakt door een audiovisueel spektakel. De energie van deze groep knalt met een gigantische explosie mijn hoofd binnen. 
In het verhaal is het leven nu één en al positiviteit en geluk, de liefde vliegt mij om de oren. De verdere verhaallijnen worden zo duidelijk uitgezet dat iedereen dit kan volgen. De muziek van Sting is op een meesterlijke wijze opnieuw gearrangeerd door Alex Lacamoire. Dans en muziek passen als een laser gesneden puzzel in elkaar. Iedere liedje lijkt wel gemaakt voor dit verhaal.

Message In A Bottle 

De choreografie van Kate Prince vraagt wat van de dansers. De lichaamsbeheersing van deze groep performers is werkelijk oogverblindend mooi. In de stilte maar vooral in de explosieve kracht van de choreografieën. We zien combinaties van HipHop, Street- en Breakdance samen smelten met moderne dans en acrobatiek.
Dat er een pauze in de voorstelling zit vind ik jammer maar is totaal te begrijpen. We moeten allemaal een beetje bijkomen.

Message In A Bottle

De kostuums van Anna Fleischle zijn functioneel aan het beeld en het verhaal. Ze heeft gewerkt met mooie subtiele symbolieken die, op een ogenschijnlijke simpele manier, het verhaal een diepere lading meegeven.
Het geluidsontwerp van David McEwan laat behalve de oren ook het hele lichaam meegenieten en het lichtontwerp van Natasha Chivers is van een ongekend technische schoonheid. Alleen al op het zijtoneel tel ik in totaal veertig spots. Werkelijk overal komt licht vandaan. Het is niet even een danser in een spotje zetten, nee het is een danser een podium geven, soms van maar enkele seconden maar oh zo intens mooi om naar te kijken. Dit roept bij mij veel extra emoties op.

Alles in deze voorstelling is perfect uitgebalanceerd, geen stapje teveel, geen noot overbodig, geen tekst kan zomaar weggelaten worden, geen lichtje gaat te vroeg of te laat aan. Een zeer indrukwekkende voorstelling die zeker niet alleen gemaakt is voor de Sting liefhebber of moderne dans liefhebber.
Het is zeker een voorstelling voor een groot publiek.

De laatste scène in de voorstelling laat veel ruimte over voor je eigen interpretatie van het einde van dit verhaal.
De boodschap is meer dan duidelijk Message In A Bottle is a message to the World.


Klik hier voor de speellijst en tickets


Gezien op 9 november 2023 DeLaMar Amsterdam