Buy website traffic cheap

Recensie Hebbes 4+, geen woorden nodig


Door Andy Doornhein - foto's Kamerich & Budwilowitz
Combineer muziek en acrobatiek en je hebt een geweldige kindervoorstelling? Ik zal er snel achter gaan komen Hebbes is een samenwerking tussen twee theatermakers; Wirwar en Frisse Oren. Beiden zijn theatermakers die geen gesproken woorden gebruiken om voorstellingen te maken. 
Wirwar is het Haarlemse circustheatergezelschap van Laura van Hal.  Bij Frisse Oren draait alles om de  muziek. Muziek is een belangrijk component in de vormende jaren van een kind.

Recensie Hebbes 4+, geen woorden nodig

Hebbes is een voorstelling voor kinderen vanaf vier tot en met honderd en vier jaar. Als het licht aan gaat zien we twee huisjes. Alles is fris en vrolijk gekleurd. Hier en daar hoor ik al opgewonden kreetjes uit de zaal, want dit decor is echt prachtig en functioneel.

Even over het thema, Hebbes gaat over de zekerheid van vasthouden en het avontuur van loslaten. Hoe moeilijk kan het soms zijn als je iets kwijt raakt en hoe vervelend is het als er iets van je afgepakt wordt? Een thema dat voor iedere leeftijd een andere ervaring is maar waar we wel allemaal een gevoel bij hebben.

De voorstelling begint rustig met een acrobatische choreografie die meteen het vasthouden en loslaten laat zien. Heel klein en subtiel komt het thema tot leven. De combinatie tussen de muziek ( Marieke Franssen (dwarsfuit en piccolo), Joost van Genugten (tuba)) en de acrobatiek ( Ivar van Woenzel en Sanne Hamstra ) is bijzonder om naar te kijken en luisteren. De interactie tussen die twee componenten is een uitermate mooie creatieve vinding.  De acrobatiek versterkt de muziek en vice versa.

Recensie Hebbes 4+, geen woorden nodig

Iedere scène laat een andere vorm van vasthouden of verliezen zien. De slapstick scène met het continue vallen zorgt er voor dat de kinderen en de ouderen echt dubbel liggen van het lachen. Als later de dwarsfluit kapot gaat dan is de emotie compleet anders en schrikken sommige kinderen oprecht van deze actie. Qua emotionele lading zit de voorstelling dan ook erg goed in elkaar.

De spelers weten drie kwartier lang de kinderen intens te boeien. Dat zonder een woord te wisselen. De woorden die uitgesproken worden zijn meer verstaanbare klanken en zeker geen teksten.
Deze methode van theater maken zorgt er voor dat een voorstelling voor iedereen toegankelijk is. Geen taalbarrière maar gewoon kijken en genieten en laat je fantasie lekker gaan.

Hebbes is buitengewoon verrassend. Bijzonder gemaakt en bijzonder uitgevoerd. Een voorstelling waar je thuis met je kinderen zeker nog lang over na kan praten.

Meer informatie en de speellijst vind je hier
https://wirwarproducties.nl/voorstellingen/hebbes-theater
https://www.frisseoren.nl/voorstelling/hebbes/

Gezien 5-2-2024 Theater de Schuur in Haarlem