Buy website traffic cheap

Rotterdams Jeugdtheater Hofplein winnaar van allereerste ELJA Foundation Award 2023

Foto: Evert Elzinga
Nieuwe prestigieuze prijs richt zich op ‘empowerment’ van kinderen en jongeren

De allereerste ELJA Foundation Award 2023 gaat naar het Rotterdamse Jeugdtheater Hofplein. Dat maakte de ELJA Foundation zojuist bekend tijdens de ELJA Foundation Conference Award | Young at Arts in het Amsterdamse DeLaMar Theaterin aanwezigheid van de drie genomineerden - Aslan Muziekcentrum, het Hiphophuis en Jeugdtheater Hofplein - en 400 prominente gasten uit de culturele wereld. Deze nieuwe kunst- en cultuurprijs, die elke twee jaar zal worden uitgereikt, richt zich op organisaties of individuen die het verschil maken voor kinderen en jongeren op het terrein van muziek, dans en beeldende kunst. De winnaar mag het prijzengeld van € 75.000 naar eigen inzicht aanwen den binnen de eigen organisatie ten behoeve van kunst en cultuur voor kinderen en jongeren. De overige twee genomineerden ontvangen elk een geldbedrag van € 12.500. De prijzen zijn door mevrouw Els Blokker-Verwer, founder van de ELJA Foundation, en directeur Janneke van der Wijk overhandigd aan vertegenwoordigers van de betreffende instellingen.

Els Blokker-Verwer, founder ELJA Foundation: ”Met trots kennen we vandaag de allereerste ELJA Foundation Award toe. Deze nieuwe kunst- en cultuurprijs past binnen mijn persoonlijke missie om projecten te ondersteunen die een belangrijke bijdrage leveren aan de ontwikkeling van kinderen en jongeren en het exploreren van hun talenten. De drie genomineerden excelleren hier ieder op hun eigen manier in. Stuk voor stuk zijn het lichtende voorbeelden voor de hele samenleving. Ik zie deze prijs dan ook als een erkenning voor hun jarenlange inzet.”

Uit het juryrapport
De jury heeft Jeugdtheater Hofplein als winnaar gekozen van de eerste ELJA Foundation Award. Al sinds 1985 vormt Jeugdtheater Hofplein voor veel kinderen en jongeren een eerste kennismaking met muziek, dans en theater. Hofplein is aanwezig in de haarvaten van de samenleving, en werkt samen met wijkcentra en andere maatschappelijke organisaties om ook die kinderen en jongeren te bereiken die anders niet snel met muziek, dans en theater in aanraking komen. Het bereik is groot en Hofplein is inmiddels een begrip in de regio Rotterdam. Jeugdtheater Hofplein is voor kinderen en jongeren een echte ‘empowerment machine’ waar deelnemers iets ontdekken wat ze hun leven lang met zich meedragen en die bouwt aan zelfvertrouwen. Dat verschil, die impact, weet Jeugdtheater Hofplein al vanaf het begin te maken.

Jury
De jury voor de ELJA Foundation Award 2023 bestaat uit:
1.    Cornald Maas (Presentator, Programmamaker en Auteur)
2.    Els van der Plas (Directeur Allard Pierson Museum)
3.    Clayde Menso (Directeur Internationaal Theater Amsterdam)
4.    Koen van Eijck (Professor Arts and Culture Studies, Erasmus Universiteit Rotterdam)
5.    Jan Jaap Knol (Directeur-bestuurder Boekmanstichting)
6.    Mevrouw Els Blokker-Verwer (Founder ELJA Foundation)
7.    Ineke van der Ouderaa (Bestuurslid ELJA Foundation)

Over Jeugdtheater Hofplein
Jeugdtheater Hofplein werd in 1985 opgericht en betrekt jaarlijks zo’n 17.500 kinderen actief bij theater, dans en muziek. Hofplein is een begrip in Rotterdam en omstreken, richt zich op kinderen en jongeren van 2 t/m 25 jaar en doet dit middels binnenschoolse en buitenschoolse programma’s, voorstellingen in het eigen Hofpleintheater en met stadsprogramma’s. Jaarlijks bezoeken zo’n 70.000 volwassenen en kinderen de voorstellingen in het Hofpleintheater. Jeugdtheater Hofplein verrijkt de wereld via de kracht van verbeelding en verwondering, door theater te maken met kinderen en jongeren in een professionele omgeving. De kinderen en jongeren zijn daarbij volwaardige artistieke partners in elk creatief proces. Sinds jaar en dag vormt Jeugdtheater Hofplein voor veel k inderen uit álle lagen van de samenleving een eerste kennismaking met theater en zelf acteren, dansen en zingen.
Genomineerden 2023 (alfabetische volgorde)
•    Aslan Muziekcentrum, Amsterdam
•    Hiphophuis, Rotterdam
•    Jeugdtheater Hofplein, Rotterdam

Over de ELJA Foundation
De ELJA Foundation is een nieuw, in 2021 opgericht filantropisch fonds dat de persoonlijke missie volgt van haar founder, mevrouw Els Blokker-Verwer. Haar betrokkenheid bij de samenleving, in het bijzonder bij kinderen en jongeren, en haar liefde voor kunst en cultuur krijgen vorm middels de Foundation. Samen met belangrijke culturele organisaties (waaronder Holland Festival, IDFA, Introdans, Koninklijk Concertgebouworkest, ISH, maar ook musea als Groninger Museum, H’ART Museum en Amsterdam Museum) ontwikkelt de ELJA Foundation innovatieve programma’s op het terrein van muziek, dans en beeldende kunst, waardoor kinderen en jongeren met verschillende leefwerelden beter worden voorbereid op hun toekomst en meer met elkaar verbonden raken. Het fonds ontwikkelt, co-creëert en financiert niet alleen deze programma’s, maar initieert ook onderzoek en deskundigheids-b evordering middels de ELJA Academy. Zo investeert de ELJA Foundation in nieuwe generaties. Meer informatie: www.eljafoundation.nl

Over de ELJA Foundation Award
De ELJA Foundation Award is een nieuwe oeuvreprijs die elke twee jaar wordt uitgereikt aan een individu of organisatie, die een buitengewone prestatie heeft geleverd passend bij het gedachtegoed van de ELJA Foundation. Voor de ELJA Foundation Award komen organisaties of individuen uit het Koninkrijk der Nederlanden in aanmerking die lichtende voorbeelden zijn in de ontwikkeling van programma’s op het terrein van muziek, dans en beeldende kunst. De prijs richt zich met name op partijen bij wie het realiseren van verbinding door middel van muziek, dans of beeldende kunst in het DNA zit. De eerste ELJA Foundation Award is in 2023 uitgereikt aan Jeugdtheater Hofplein.