Warning: file_get_contents(/home/vhosts/theaterparadijs.nl/httpdocs/templates/system/css/system.css): Failed to open stream: No such file or directory in /home/vhosts/theaterparadijs.nl/httpdocs/plugins/system/route66pagespeed/lib/css.php on line 48
Recensie Liefde in de onderwereld: Hadestown verovert Carré

Recensie Liefde in de onderwereld: Hadestown verovert Carré

De cast is unaniem sterk. Jeangu Macrooy laat na Jesus Christ Superstar opnieuw zien dat hij zijn roeping in de musicalwereld heeft gevonden. Zijn invulling van Orpheus is kwetsbaar, zijn spel meeslepend met een mooi doorleefde zang.


Door Marc Smulders / Foto's Danny Kaan Recensie Liefde in de onderwereld: Hadestown verovert Carré

Na lovende recensies in New York en London ging 29 juni Hadestown in première in Koninklijk Theater Carré. De rode loper was breeduit uitgerold aan de Amstel voor de galapremière. De productie van Anaïs Mitchell wordt geprezen om zijn unieke mix van stijlen: een New Orleans-achtige club als decor, muziek met American folk, jazz, blues invloeden en een cast die het verhaal van Orpheus en Eurydice met intensiteit en dynamiek tot leven brengt. De productie won maar liefst 8 Tony Awards, waaronder die voor Beste Musical, en een Grammy voor het Beste Musical Album. Recensie Liefde in de onderwereld: Hadestown verovert Carré

Recensie Liefde in de onderwereld: Hadestown verovert Carré

Na onder andere Pippin, The Curious Incident of the Dog in the Night en Sunset Boulevard wederom een internationale productie in Carré. Deze keer worden de hoofdrollen in deze Engelstalige musical ingevuld door Nederlandse acteurs aangevuld met een Engelse cast. Hadestown vertelt een moderne, poëtische hervertelling van twee oude Griekse mythen: die van Orpheus (Jeangu Macrooy) en Eurydice (Sara Afiba) en van Hades (Edwin Jonker) en Persephone (Joy Wielkens). Eurydice, een jonge vrouw die worstelt om te overleven in een harde wereld, besluit naar de onderwereld (Hadestown) te gaan, waar Hades heerst, in ruil voor veiligheid en stabiliteit. Haar geliefde Orpheus, een idealistische muzikant, reist haar achterna om haar terug te halen met de kracht van zijn muziek. Orpheus probeert Eurydice te redden met de kracht van zijn muziek, en Hades stelt hem op de proef: hij mag haar meenemen, maar alleen als hij haar vertrouwt en niet achterom kijkt tot ze beiden weer boven zijn. Orpheus faalt op het laatste moment, en Eurydice blijft achter. Ondertussen speelt zich ook het verhaal af van Hades en Persephone, een godenpaar wiens relatie onder druk staat door afstand, macht en seizoensveranderingen. Hun dynamiek weerspiegelt de spanningen tussen liefde en controle, vrijheid en bezit. De musical sluit af met de boodschap dat het verhaal, hoe tragisch ook, het waard is om telkens opnieuw te vertellen. Het is een ode aan hoop, liefde en de kracht van kunst en verhalen — zelfs als ze niet goed aflopen. Het meeslepende verhaal kent een poëtische vertelstijl met een verteller (Hermes, Claudia de Breij) en een koor (de Fates, April Darby, Aicha Gill en Joni Ayton-Kent) én de live band op het toneel.

Recensie Liefde in de onderwereld: Hadestown verovert Carré 

De cast is unaniem sterk. Jeangu Macrooy laat na Jesus Christ Superstar opnieuw zien dat hij zijn roeping in de musicalwereld heeft gevonden. Zijn invulling van Orpheus is kwetsbaar, zijn spel meeslepend met een mooi doorleefde zang. Sara Afiba, net afgestudeerd aan de Theaterschool, is simpelweg subliem als Eurydice. Wat een belofte voor de toekomst. Een musical award voor aanstormend talent lijkt hiermee vergeven. Edwin Jonker schitterde recent nog in Nieuwe Buren en Jesus Christ Superstar en laat opnieuw zien dat hij tot de top van de Nederlandse theaterwereld behoort. Zijn Hades is rauw en intens. Joy Wielkens laat in haar rol als echtgenote Persephone haar veelzijdigheid zien en schakelt moeiteloos in spel en zangstijlen en de fases die haar karakter doormaakt. Het muzentrio de Fates is vocaal sterk en speelt een muziekinstrument dat hun karakter symbolisch versterkt. In de Londense versie hadden de ladies iets meer attitude en flair waardoor ze nadrukkelijker aanwezig waren. Claudia de Breij maakt haar musicaldebuut als verteller Hermes, een rol die zij deelt met Maarten Heijmans. De Breij is overtuigend maar kleurt binnen de lijntjes. Deze rol mag iets gedurfder en met meer stage presence gebracht worden. Deze versie van Hadestown komt erg dicht in de buurt bij de Londense versie en dat is een groot compliment.

Recensie Liefde in de onderwereld: Hadestown verovert Carré

Het decor, ontworpen door Rachel Hauck, combineert een industriële, roestige sfeer met elementen van een New Orleans-jazzclub. Het draaitoneel symboliseert de eindeloze cyclus van leven en dood en maakt de verbinding tussen de boven- en de onderwereld. De bovenwereld is warm en aards, terwijl de onderwereld koud en mechanisch oogt, als een fabriek. Deze contrasten versterken het verhaal visueel en thematisch. 

Recensie Liefde in de onderwereld: Hadestown verovert Carré

Hadestown wijkt door zijn poëtische, muzikale hervertelling en concert sfeer af van de doorgaans toch wat toegankelijkere musicals en is daarmee bijzonder origineel en een verrijking voor het genre. Het is verstandig om vooraf de mythe tot je te nemen zodat je de verhaallijn en de diepere thema's makkelijker tot je kunt nemen. Met Hadestown brengt Carré opnieuw een internationale top productie aan de Amstel. Dat smaakt naar meer. 

Deze Engelstalige productie met een gerenommeerde Nederlands-Britse cast is van 20 juni t/m 24 augustus exclusief te zien in Koninklijk Theater Carré. Voorstellingen op woens- en vrijdagen hebben Engelse boventiteling.

Meer informatie en tickets op https://carre.nl/voorstelling/hadestown

Gezien: 29 juni 2025 - Koninklijk Theater Carré