Buy website traffic cheap

Leendert Overduin inspiratie voor ‘Noaber-opera’

portret Leendert Overduin (onbekende fotograaf)

De Nederlandse Reisopera neemt het initiatief voor een ‘Noaber-opera’, uit te voeren in 2027. Na het succes van de participatievoorstelling Stadsopera MAAK (2010, met partners uit het Muziekkwartier en De Twentsche Courant Tubantia) zijn er concrete plannen voor een volgende grote muziektheatervoorstelling voor en door inwoners van Enschede. Inspiratie is gevonden in het leven en werk van de Enschedese dominee Leendert Overduin.  Een bevlogen man, wiens daden, persoonlijke moed en levensovertuiging ook vandaag de dag nog inspirerend zijn.

Vervolg op Stadsopera MAAK
Deze ‘Noaber-opera’ is een vervolg op Stadsopera Maak uit 2010. In deze participatieproductie stond de herdenking van 10 jaar Vuurwerkramp centraal. Onder het motto ‘Hoe bewaar je een ramp?’ werkten zo’n 250 amateurs en professionals een jaar lang aan een ontroerende locatievoorstelling, die vier maal is uitgevoerd in de voormalige Gherzi-weverij. Voor de Noaber-opera in 2027 zoekt de Reisopera de inspiratie weer in de eigen thuisstad.

Pastor Pimpernel
Leendert Overduin (Leiden, 22 december 1900 - Enschede, 17 juli 1976) was een Nederlandse predikant in Enschede. Tijdens de Tweede Wereldoorlog had hij, samen met zijn twee zussen, de leiding over een organisatie voor hulp aan Joodse medeburgers, zo kreeg hij de bijnaam ‘Pastor Pimpernel’. Na de oorlog zette Overduin zich in voor de opvang van de kinderen van NSB’ers. Deze - schijnbare - tegenstelling verklaarde hij vanuit zijn geloofsovertuiging.

In 1950 werd Overduin voorzitter van de Stichting Gezinszorg. Vijf jaar later nam hij de functie aan van pastoraal verzorger in Lonneker.

Boeken en documentaire
Gek genoeg is Leendert Overduin voor veel mensen in Enschede nog onbekend. In recente jaren is er meer belangstelling gekomen voor deze bijzondere man. Zo verschenen o.a. het boek Leendert Overduin: het levensverhaal van een pastor Pimpernel (1900-1976) van Arnold Bekkenkamp en in 2020 maakten Willy Berends en Cars Bijlstra de documentaire Het geweten van de stad, voor RTV Oost.

Zowel boek als documentaire stellen de terechte vraag: kunnen wij nu nog inspiratie vinden in leven en werk van dominee Overduin? De Nederlandse Reisopera pakt deze handschoen graag op!

Aftrap in 2026
De opstart van de Noaber-opera vindt plaats in 2024 en 2025. In kalenderjaar 2026 is het vijftig jaar geleden dan dominee Overduin overleed en in dat jaar beginnen de concrete voorbereidingen en repetities. De uitvoeringen van de Noaber-opera vinden plaats in de zomer van 2027.

Doe mee!
De Reisopera zoekt samenwerking met theaterprofessionals, amateurs, culturele partners en andere instellingen in Enschede om dit project te realiseren. Het moet een voorstelling worden voor en door Enschede.

Vragen, tips, verhalen en ideeën zijn nu al van harte welkom op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.l.