Buy website traffic cheap

Recensie Live registratie Carmina Burana 


Door Andy Doornhein

In februari 2020 ging in Odessa, Oekraïne, de voorstelling Carmina Burana van het Nationale Opera en Ballet van Oekraïne in première.
Op 16 Mei 2024 gaat in de Nederlandse bioscopen de live registratie van deze voorstelling in première. Niet zomaar een registratie maar één der beste van Nederlandse bodem. 
De regie van deze 4K (Dolby Atmos) registratie is in handen van Rolf Dekens (Stamhouder, Hans Zimmer Live) en het geluid wordt verzorgd door Arjan Rietvink (Within Temptation: Let Us Burn: Elements & Hydra Live in Concert). De productie is in handen van San Fu Maltha (Zwartboek, Ennio) en Adel Boudellah in co-productie met Gerard Mosterd (L'Histoire du Soldat). Ron Groenewoud (Baantjer, Alberta) is verantwoordelijk voor de lijnproductie.

Wij hebben deze registratie voor jullie al mogen bekijken en het is werkelijk spectaculair te noemen.

Carmina Burana
De “Carmina Burana” is een compositie die voor het eerst uitgevoerd werd voor publiek in 1937 en is gecomponeerd door Carl Orff (1895 – 1982).
De compositie bestaat uit diverse liederen die uit het middeleeuwse handschrift, Carmina Burana  (liederen uit Beuern) komen. 
Het stuk bestaat uit drie delen, het eerste deel “In de Lente” zijn liefdesliederen, het tweede deel “In de Taverne“ gaat over drank en gokken en in het laatste deel “In de hof der Liefde” wordt de seksuele liefde omschreven. Met als slot het bekende “O Fortuna” een hymne aan de godin van het lot.

Ondanks de schoonheid van de muzikaliteit van dit stuk is het volgen ervan niet eenvoudig. Orff heeft de teksten geschreven in drie verschillende talen, Latijn, Middelhoogduits en Oudfrans. Talen die wij niet allemaal beheersen.

Live registratie
In deze uitvoering van de Carmina Burana is een extra component toegevoegd. Naast het koor, de solisten en het orkest is de extra component, dans. Orff was in zijn uitvoering ook veel bezig met visuele componenten en dans is een waardevolle toevoeging aan de complete belevenis.

Het voordeel van een live registratie is dat er de mogelijkheid bestaat om het geheel te ondertitelen. Dat is nu dan ook gedaan, naast de originele tekst die je hoort is een Engelstalige vertaling gemaakt. 
Het geluid- en beeldkwaliteit zijn van het allerhoogste niveau. Hierdoor is de live ervaring zeer goed benaderd. De montage is subtiel en doet enorm veel recht aan datgeen er op het podium uitgevoerd wordt. 

Het mooie van de live registratie op dit niveau is dat je nog meer het gevoel krijgt een onderdeel van de voorstelling te mogen zijn. Zo vreselijk veel details die normaal gesproken onzichtbaar zijn komen nu in ultrascherpe beelden tot leven. 

De tijdloosheid van het verhaal, de muziek en de zang, nu in combinatie met schitterende choreografieën, maakt deze registratie toegankelijk voor een groot publiek.

Het motto van de Carmina Burana is:
Soms heb je geluk, maar de dag erna kan je alweer helemaal in de put zitten. Het is daarom belangrijk volop te genieten van de momenten van intens geluk, want het duurt vaak maar even.

Dat is ook precies het gevoel wat ik heb na het zien van deze intens mooie registratie.